Igor Cobileanski kapta a legtöbb Gopo-jelölést


Közzétették a legfontosabb romániai filmes díjak jelölési listáját. Igor Cobileanski nagyjátékfilmes debütje, a La limita de jos a cerului gyűjtötte össze a legtöbb jelölést (13-at). Magyar nevet a dokumentumfilmes kategóriában találunk: Xantus Gábor és Titus Muntean A felfedezője is versenyez.

Cobileanski 80 perces filmdrámájának főszereplője egy piti drogdíler, Viorel, aki egy Isten háta mögötti moldovai városban éldegél. Legjobb barátja veszélyes kalandokba rángatja, anyja unszolja, hogy keressen magának valami rendes munkát, álmai hölgye pedig lelép a szeretőjével, aki épp előzetes letartóztatásából szabadul. Viorel úgy dönt, összeszedi magát és jobb életet kezd, viszont hamarosan rá kell jönnie, hogy a jó fogalma igen relatív…

A második legtöbb jelöléssel, 11-11-gyel a Domestic (r. Adrian Sitaru) és a Rocker (r. Marian Crișan) büszkélkedhet, majd Călin Peter Netzer Arany Medve díjas filmje, az Anyai szív / Poziția copilului, amely 10, és Tudor Cristian Jurgiu Câinele japonez című munkája következik, amely 8 trófeában reménykedhet. 7 kategóriában indul Corneliu Porumboiu legfrissebb filmje, a Când se lasă seara peste București sau Metabolism.

A legjobb román film díjáért versenyző 5 film:

A legjobb, főszerepet alakító színész Victor Rebengiuc (Câinele japonez), Adrian Titieni (Domestic), Gheorghe Ifrim (Domestic), Igor Babiac (La limita de jos a cerului) vagy Dan Chiorean (Rocker) lehet, a legjobb férfi mellékszereplő díját pedig Șerban Pavlu (Câinele japonez), Igor Caras-Romanov (La limita de jos a cerului), Vlad Ivanov (Poziția copilului), Sergiu Voloc (La limita de jos cerului) vagy Alin State (Rocker) viheti majd haza.

A főszerepeket alakító színésznők közül Diana Avrămuțot (Când se lasă seara peste București sau Metabolism), Ioana Florát (Deja Vu), Ioana Anastasia Antont (Domnișoara Christina), Ana Ularut (O vară foarte instabilă) és Luminița Gheorghiut (Poziția copilului) értékelték Gopo-esélyesnek. A legjobb női mellékszereplő címére a tavalyi díjazott, Mihaela Sîrbu (Când se lasă seara peste București sau Metabolim), Clara Vodă (Domestic), Ela Ionescu (La limita de jos a cerului), Ilinca Goia (Poziția copilului), valamint Valeria Seciu (Roxanne) pályázik.

A dokumentumfilmes kategória jelöltjei:

  • Afacerea Tănase, r. Ionuț Teianu,
  • Anul Dragonului, r. Iulian Ghervas și Adina Popescu
  • City Tour, r. Andrei Nicolae Teodorescu,
  • Experimentul Bucureşti, r. Tom Wilson
  • Exploratorul, r. Titus Mntean, Xantus Gábor.

A romániai mozikban tavaly vetített európai filmek legjobbjai pedig:

A Gopo-gálán évről évre díjazzák azt a román filmet is, amelynek a legnagyobb mozibevételt sikerült összegyűjtenie az elmúlt egy évben – ez most a Poziția copilului, amely összesen 1 249 457 lejes mozibevételt könyvelhetett el 2013-ban.

A jelölések listáját összeállító zsűri tagjai: Constantin Popescu rendező, Dorotheea Petre színésznő, Radu Stancu producer, Silviu Stavilă operatőr, Andreea Vălean forgatókönyvíró, valamint hat filmkritikus, Bujor T. Rîpeanu, Marilena Ilieșiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar és Cătălin Olaru. A következő lépésben több mint 400 filmes fogja megszavazni, hogy kik kapják meg a díj névadójának, Ion Popescu Gopo rajzfilmrendezőnek a leghíresebb figurájáról mintázott szobrocskákat.

A gálaestet március 24-én tartja a rendezvényt szervező Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) és a Transilvania Film. A ProCinema tévéadón élőben közvetítendő műsor támogatója a Babel Communications és az Országos Filmközpont (CNC).Kapcsolódó