Berlin 24 órája, 80 kamerával


Berlin különböző részeire felállítottak 80 kamerát operatőrökkel. Volker Heise volt, a mindeddig példátlan tévés-filmes vállalkozás szervezője, producere és rendezője.

Szeptember 5-én kora hajnalban kezdődött és másnap reggel 6-kor végződött a filmezés, amelybe mindenki úgy vágott bele, hogy nem tudhatta, mit fog megörökíteni a maga posztján.

A bekamerázott német főváros legismertebb és legváratlanabb pontjain kezdték meg különböző időpontokban a forgatást az Arte francia–német televízió számára: a krematóriumtól a labdarúgó-stadionig, a börtöntől a nagyáruházig és a városi szeméttelepig.

„Filmezni bármi történik, filmezni, hogy meglephessen mindenféle váratlan dolog, de nem annak megörökítésére törekedni, amit előre elhatároztunk" – magyarázta a vállalkozás filozófiáját Volker Heise.

Valóban adódtak váratlan meglepetések: egy patkányirtó, akinek útját szintén kamera kísérte, oszló hullára bukkant egy pincében, a Charité kórházban pedig egy kis berlini születését örökíthették meg a kivitelező Zero One Film berlini cég kamerái.

A munkának csak a kisebb része volt, hogy a digitális kamerák ezer órányi videofelvételt rögzítettek: ezt követően kilenc hónapot vesz igénybe a felvett anyag vágása, hogy létrejöjjön egy 24 órás, kizárólag Berlin mindennapi életének szentelt műsor.

Hogy a kép teljes legyen, külön kamera követte egy török bevándorló család életét, és mintegy tizenöt szereplő napjának epizódjai is vissza-visszatérnek majd a képernyőn. A főhősök között lesz Klaus Wowereit polgármester, Sasha Waltz koreográfus vagy például Paul van Dyk.

A Berlin 24 h című műsor pontosan egy évvel a forgatás után, 2009. szeptember 5-én hajnaltól 6-án reggelig lesz látható a német–francia Arte csatornán, amelynek műsora a megszokotthoz képest ezen a napon teljesen átalakul. Bár az eredmény még nem ismeretes, lemezlovas. Denis Poncet francia rendező már jelezte: szívesen megcsinálná ugyanezt New Yorkban.

Forrás: MTIKapcsolódó