Az orosz parlament ingyenesen elérhetővé akarja tenni a szovjet filmeket


Az orosz honatyák egy olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely államosítaná a szovjet időkben készült összes filmet és tévésorozatot, amelyeket egyúttal ingyen nézhetővé tennének az interneten. Ha a törvényt elfogadják, az várhatóan igen érzékenyen érintené a szerzői jogokat Oroszországban.

A törvénytervezet kimondja, hogy az összes olyan nagyjátékfilm, dokumentumfilm, animációs és televíziós alkotás, amely a Szovjetunióban készült, köztulajdonba kerül, és felhasználásukért többé nem kellene jogdíjat fizetni – adta hírül a The Hollywood Reporter.

Jelenleg az állami forrásokból támogatott szovjet produkciók különféle magáncégek tulajdonában vannak, ám a törvénytervezet magyarázó jegyzete szerint ez „sérti az állam érdekei, a magán üzletek és a civil társadalom közti egyensúlyt”. Az orosz Duma elektronikus demokráciáért felelős bizottságának elnöke, Alekszej Kazakov az Izvesztia napilapnak kijelentette: „Úgy gondoljuk, a szovjet érában gyártott és állami forrásokból finanszírozott összes filmnek igyenesen elérhetőnek kell lennie az interneten.”

A Szovjetunió felbomlása után évekig zajlottak a korszak filmjeivel kapcsolatos jogi csatározások. A szovjet időkben a gyártó stúdiók a fogalmazási jogok tulajdonosai is voltak, ám a kommunista rendszer bukása után több közülük elvesztett a saját archívumának felhasználási jogait. A szentpétervári Lenfilm például ma is küzd különféle fórumokon, hogy visszaszerezze az archívumát, amelyet tovább értékesíthetne. Ennek ellenére, ha az új törvénytervezetet elfogadják, a stúdióknak ezután semmiféle bevételük nem származhat a szovjet időszakban felhalmozott archív alkotásokból.

Az egyetlen olyan stúdió, amelynek várhatóan nem okoz majd gondot a változás, az a legnagyobb orosz filmstúdió, a Mosfilm, amelynek a honlapján már most ingyenesen megnézhető egy sor klasszikus szovjet filmalkotás.
 



Kapcsolódó