Sem szuperhősöknek, sem szívtipróknak nincs helyük a kínai tévéfilmekben


Tabuként kezelnek számos témát – így a szuperhősöket, a szívtiprókat és a házasságon kívül született gyerekeket is – a televíziók képernyőjén a kínai cenzorok – derül ki a Pantao Csengpao napilap beszámolójából.

Az észak-kínai újság – a helyi sajtóban rendkívül ritkának számító - összeállítása az állami rádió, televízió- és film főhivatalhoz (SARFT) közeli forrásokat idéz. Ezek szerint a képernyőre kerülő filmek, sorozatok és egyéb produkciók tartalmát a kínai cenzorok szigorúan szabályozzák a televízió kulturális és erkölcsi hatására hivatkozva. Minden társadalmilag nem elfogadható mintát negatív színben kell feltűntetni, hangsúlyozva annak káros voltát – írja a lap a rendelkezésekről.

Alapelv például, hogy a filmek főszereplői nem mintázhatnak James Bond-szerű szívtiprót, az ugyanis rossz példát mutatna a kínai társadalom számára. Amennyiben a hősnek házasságon kívüli kapcsolata vagy esetleg szeretője van, a sztori szerint nem lehet boldog az élete - köti tovább egy másik szabály a forgatókönyvírók kezét.

A szereplők egyikének sem lehet házasságon kívül született gyermeke, az ugyanis a hagyományos kínai családmodell mellett a családtervezési szabályozásokkal megy szembe.

Ugyanígy a szuperhősöket is tiltják a képernyőkről a felnőtteknek szóló műsorokban, azok ugyanis a babonák és a hiedelmek terjedését segítenék, ugyanebből az okból a vallások képi ábrázolása is érzékeny témának számít.

A cenzorok ügyelnek a fiatalok „egészséges életképének” fenntartására is. A műsorokban így tizenévesek nem randevúzhatnak, de az iskolai erőszak, sőt az egymás piszkálása is tiltva van a produkciókból.

A lap beszámolója szerint a rendelkezések betartására a műsorokat sugárzó csatorna szakembereiből, egyetemi tanárokból és az állami média képviselőiből álló „felügyelőbizottságok” figyelnek.

(MTI)Kapcsolódó