Szász János a Titanic zsűrielnöke


Szász János vezeti a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának zsűrijét. A filmmustra a Kálvária című angol-ír drámával nyílik meg április 4-én – közölték ma a szerveszők.

A fesztivált idén is öt budapesti helyszínen rendezik meg: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón. A hét szekcióra tagolt programban 25 ország 52 alkotását láthatja a közönség.

A Hullámtörők-díjért kilenc film: norvég, svéd, francia, izlandi, török, bolgár, kanadai, amerikai és chilei alkotás verseng, amelyek közül hatot debütáló rendező forgatott. A hosszú út hazafelé és a Viktória című produkciók rendezője, a török Alphan Eseli és a bolgár Maya Vitkova el is kíséri alkotását a fesztiválra.

A nemzetközi zsűrit Szász János vezeti, akinek A nagy füzet című, Karlovy Varyban Kristályglóbusz-fődíjat nyert filmje képviselte Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó küzdelemben. A Hullámtörők-díj odaítélésében Andy Starke, a Titanic műsorán is szereplő Valahol Angliában (A Field in England) című horrorfilm brit producere, valamint a vilniuszi filmfesztivál művészeti igazgatója, Santa Lingeviciute vész még részt.

A filmmustrán mutatkozik be Novák Erik Fekete leves című akcióthrillere, továbbá két fesztiváldíjas rövidfilmet, Szabó Simon Fal és Bucsi Réka Symphony no. 42 című művét is megtekintheti a közönség.

A fesztiválprogramban szerepel Rithy Panh kambodzsai rendező A hiányzó kép (L'image manquante) című Oscar-jelölt filmje. A 70-es évekbeli kambodzsai népirtásról szóló megrázó alkotás tavaly megkapta a cannes-i filmfesztivál Un certain regard nevű rangos szekciójának fődíját. A fesztivál bemutatja az Abraham Lincoln gyerekkorát felidéző Jobb angyalok című produkciót, valamint a Charlotte Gainsbourg főszereplésével forgatott Jacky a nők országában című friss francia politikai szatírát is.

A Titanic John Michael McDonagh Kálvária című sötét humorú filmjének vetítésével nyitja meg kapuit, a záró napon, április 12-én pedig Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című Tilda Swintonnal készült vámpírmoziját tűzik műsorra.

A fesztivál vetítéseire április 3-ig kedvezményes, 900 forintos áron vásárolhatók jegyek, később pedig egyéb kedvezmények várják az érdeklődőket.

(MTI)


Kapcsolódó