Két új vetítési kategória a TIFF-en

The Usual Suspects névvel most először korábbi versenyzők új filmjeiből válogatott össze egy csokorra valót a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Ma közzétették a szintén új, Szemet szemért nevű szekció 12 filmjének listáját is. A bosszúfilmek a FIPRESCI díjáért versenyeznek.

„A bosszú talán tényleg a buták fegyvere, aminek tartják, de az általa ébresztett erkölcsi dilemmáknak köszönhetően rettenetesen sokoldalú filmes eszköz. A TIFF régi jó tematikus hagyományainak szellemében a következő kiadás 12 friss bosszúfilmet gyűjt össze, 12 esettanulmányt, amely a bosszú legitimitását és következményeit vitatja – magyarázza a fesztivál közleményében Mihai Chirilov művészeti igazgató. – Túl a tarantinói erőszak előre látható koncentrációján, a kegyetlenségen és a fekete komédián, amelyek a Szemet szemért filmjeinek többségében fellelhetőek, a bosszúnak még kétféle jellegzetes eszköze van: a film (The Reunion) és a szex (Cheatin’).”

A válogatás ötlete akkor támadt, amikor Chirilov Locarnóban megnézte az amerikai függetlenfilmes Jeremy Saulnier Blue Ruin című alkotását, amely a cannes-i filmfesztivál Quinzaine des Réalisateurs válogatásában debütált, s amelynek költségvetését a crowdfunding módszerével teremtették elő. A szekció egy másik filmje, a John Michael McDonagh rendezte Kálvária (kritikánk itt) szintén pozitív kritikai fogadtatásra lelt, miután a Sundance-en és a Berlinálén is vetítették. A gyónás közben halálosan megfenyegetett ír lelkész drámájához társul a szintén erős, fekete humorú Berlinale-kedvenc, az In Order of Disappearance, főszerepben a fiáért bosszút álló Stellan Skarsgaarddal. A bosszúvágy mozgatja az operatőri Ezüst Medvével kitüntetett Harmony Lessons című film és a Cannes-ban forgatókönyvéért kitüntetett A Touch of Sin című Jia Zhangke-dráma történetét is. A Big Bad Wolves stílusgyakorlat kegyetlenségből Quentin Tarantino ajánlásával, a Killers című pszichiothriller pedig Indonéziából érkezik egy sundance-es bemutató után.

A fesztivál központi versenyébe csak első vagy második filmjükkel induló alkotók kerülhetnek be, ám a Transilvania Trófeáért korábban küzdött filmesek közül 8 visszatér idén Kolozsvárra a The Usual Suspects nevű versenykategóriában, ilyenformán követik a szervezők korábbi felfedezettjeik pályájának alakulását – közölték a szervezők. A válogatás filmjei:

  • Club Sandwich, r. Fernando Eimbcke (Mexikó)
  • Keep Rollin', r. Stefan Hillebrand, Oliver Paulus (Svájc–Németország)
  • Magic Magic, r. Sebastián Silva (Chile)
  • Magic Men, r. Guy Nattiv, Erez Tadmor (Izrael)
  • La gran família espanola, r. Daniel Sánchez Arévalo (Spanyolország)
  • Dust, r. Szergej Loban (Oroszország)
  • Come to My Voice, r. Huseyin Karabey (Törökország)
  • Chasing the Wind, r. Rune Denstad Langlo (Norvégia)

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 13. kiadását május 30. és június 8. között szervezik meg a kincses városban.

Kapcsolódó