Ma ér véget a 13. TIFF


Estig folytatódnak még a vetítések, de már nincs tét: a fesztivál fődíját a Stockholm nyerte el, a helyi versenyprogram díjazottja pedig egy sapientiás diák munkája.

24 film érkezett be a helyi versenyprogramba, a legjobb hetet június 4-én, szerdán lehetett megnézni a Művész / Arta moziban. Köztük volt Köllő Ildikónak a tavalyi Filmtett-alkotótáborban készült filmje, a Szívdoboz, Szőcs Petra A kivégzés című kisjátékfilmje, amely nemrég megjárta a cannes-i rövidfilmes versenyt, és a sapientiás diák Gábor Loránd Adidași mărimea 36 című kisjátékfilmje – az utóbbi nyerte el kategóriája fődíját.

A tegnap esti díjátadón kiderült, hogy a hivatalos versenyprogram zsűrijéne kedvence a Stockholm című film (kritikánk itt), rendezője, a spanyol Rodrigo Sorogoyen vette át a 15 000 euró értékű Transilvania Trófeát. Az 5000 euró értékű rendezői díjat a lengyel Tomasz Wasilewski kapta Floating Skyscrapers című filmjéért, a zsűri 1500 euró értékű különdíja pedig Maya Vitkováé lett – a bulgár-román koprodukcióban készült, Titanic-fődíjas Viktoriáért (kritikánk itt)

A szombati gálán a fődíjas film két főszereplőjét is díjazták: a legjobb színészi alakításért járó, 1000 euró értékű díjat Javier Pereira és Aura Garrido vihette haza.

A zsűri dicséretében részesült a mezőny egyetlen iráni filmje, a Kutya, amelyet Amir Toodehroosta rendezett, valamint az olasz-német-tanzániai koprodukcióban készült White Shadow, Noaz Deshe rendezése.

A nemzetközi filmkritikus-szövetség, a FIPRESCI díját az ír Calvary nyerte el, (a Szemet szemért szekcióban vetített film rendezője John Michael McDonagh).

A vetítések végén idén is lehetett szavazni: a közönség kedvence a Still Life című brit-olasz produkció lett, rendezője Uberto Pasolini.

Az Árnyak szekció rövidfilmes válogatásából az ausztrál Michael Spiccia Yardbird című filmje bizonyult a legjobbnak – a Shorts TV 500 eurós jutalmában részesült.

A 13 TIFF kiválósági díját Florin Zamfirescu román színész, a két életműdíjat pedig Krzysztof Zanussi lengyel rendező és Debra Winger színésznő vette át.

A román film napjainak díjai:

  • a legjobb román nagyjátékfilm (6000 euró értékű utómunka-költség a Cinelabsnál): Al doilea joc, r. Corneliu Porumboiu
  • a legjobb román rövidfilm (1500 euró és egy nagy filmezés a MediaPRO Stúdióban): Să mori de dragoste rănită, r. Iulia Rugină
  • debütdíj (1000 euró): Câinele japonez, r. Tudor Cristian Jurgiu (kritikánk itt)
  • rövidfilmes különdíj: Sofia Nicolaescu színésznőnek Radu Jude Trece și prin perete című filmjében nyújtott alakításáért

A 13. TIFF Let’s Go Digital! programjának díját a kamaszok műhelyében készült legjobb film, az Arta este... nyerte el, rendezője Naomi Nadaban, Teodora Modoi és Antonela Bob.

A Transilvania Pitch Stop (TPS) díjazottjai:

  • Transilvania Pitch Stop Development Award (2000 euró készpénz): Father Moves Mountains, r. Daniel Sandu
  • Transilvania Pitch Stop Post Production Award (5000 euró  értékű utómunka-szolgáltatások): Marița, r. Cristi Iftime, p. Ada Solomon (HiFilm)

A Transilvania Film Festival Fund (TFFF) egyenként 3000 euró értékű díjai:

  • Fifteen Zero Thirty Three, r. Iulia Matei – grant în numerar în valoare de 3000 de euro
  • Opening, r. Cristina Groșan
  • Compatibilități, r. Alexandru Căpătoiu


Kapcsolódó