Faur Anna a Cannes-i Residence programban


A Cannes-i Filmfesztivál által szervezett műhelymunka keretei között tehetséges ifjú filmkészítők kapnak szakmai támogatást első vagy második egészestés filmtervük megvalósításában. Idén Faur Anna vehet részt a programban Akárkik című forgatókönyvével. Iványi Marcell 2000-ben, a Résidence alapításának évében vett részt a rangos szakmai fórumon, a 2003. októberben kezdődő programsorozat résztvevői közé pedig Mundruczó Kornélt választották be.

A Résidence négy és fél hónapos programja eszmei és gyakorlati támogatást egyaránt nyújt a hat kiválasztott résztvevőnek. A csoportos programok keretében a szakma nagyjai osztják meg tapasztalataikat a fiatalokkal. Rendezőkkel, producerekkel, forgalmazókkal, technikai munkatársakkal, valamint kritikusokkal találkozhatnak az ifjak szemináriumokon és találkozókon. Az önálló program ezzel szemben a forgatókönyvvel kapcsolatos munkálatokra összpontosít.

Az idei kurzus október elején startolt, a 60 jelentkező közül kiválasztott hat szerencsés résztvevő névsorában ismét szerepel magyar alkotó - Faur Anna, aki a 39. Magyar Filmszemlén mutatkozott be Lányok című elsőfilmjével, a Résidence-re pedig második Akárkik címet viselő filmjének tervével érkezett.

A hat 26 és 35 év közötti fiatal filmkészítő diák egy párizsi apartmanon osztozik majd a program ideje alatt. A fiatal filmesekkel a szakma nagyjai osztják meg tapasztalataikat; rendezőkkel, producerekkel, forgalmazókkal, technikai munkatársakkal, valamint kritikusokkal találkozhatnak a szemináriumok alkalmával, valamint ezzel párhuzamosan műhelymunka keretében fejlesztik nagyjátékfilmjük forgatókönyvét. A fiatal rendezők a program során ellátogatnak majd a rotterdami Cinemart fesztiválra, valamint Locarnóba és Cannes-ba is. 

A Residence legjobb projektje kapja majd a 20 ezer eurós Opening Shot díjat. A program alapmotívuma, hogy fiatal és tehetséges filmrendezőkből álló eklektikus csoportot hozzon össze, és közös munkára, ötleteik megvitatására, és eltérő látásmódjuk, tapasztalataik kicserélésére sarkallja őket.

Az idei résztvevők Babak Amini iráni elsőfilmes, a kolumbiai Alejandro Landes – a rendező Cocalero című első filmjét már láthatta a tavalyi Sundance fesztivál közönsége –, Aaron Fernandez mexikóból, a malajziai Seng Tat Liew, Robin Weng kínából, valamint Faur Anna. (A Residence program résztvevőiről további információk a Cannes-i Fesztivál honlapján.)

A 30 éves magyar filmrendező Akárkik munkacímű forgatókönyvén dolgozik majd a négy és fél hónap során, amely négy különböző korú, különböző szociális közegből érkező nő történetét meséli el, akiket torzult önképük és identitásbeli krízisük köt össze. A Residence égisze alatt fejlesztett filmtervek 75%-a megvalósul.

Forrás: film.huKapcsolódó