Pasoliniről készül olasz–francia életrajzi film


A La macchinazione rendezője Davide Grieco (Evilenko), aki rendezőasszisztenseként személyesen is ismerte Pier Paolo Pasolinit. A botrányos életű olasz rendező szerepét Massimo Ranieri kapta.

Július 1-jén, Rómában kezdődött a La macchinazione című film forgatása. A bemutatót 2015-re tervezik, ekkor lesz Pasolini rejtélyes halálának 40. évfordulója. Davide Grieco, az akkor még nagyon fiatal rendezőasszisztens a hullakémmel egyidőben érkezett oda, ahol megtalálták Pasolini élettelen testét az osztiai tengerparton 1975. november 2-án – írja a Film New Europe. – Most készülő filmje mestere életének utolsó három hónapjáról szól, középpontjában a 17 éves prostituált Pino Pelosihoz fűződő kapcsolata áll.

1975 nyarán Pasolini karrierje legvitatottabb alkotását, a Salò, avagy Szodoma 120 napját vágta. Ugyanebben az időszakban írta a Petroliót, egy olyan forgatókönyvet a politikai korrupcióról, és közben Pelosival lógott. A fiú abból a római külvárosban lakott, ahol a Magliana nevű bűnbanda éppen megerősödött, és megpróbálta uralma alá vonni a fővárost. Augusztus 26-án ellopták a Salò negatívjait, és a november 1-jéről 2-ára virradó éjszakán Pasolininek az osztiai hidroplánbázison kellett volna visszaváltania azokat, a rendező pedig nem sejtette, hogy halálos csapdába sétál be. A film tehát szervezett bűnözéssel, politikai és anyagi indíttatású gyilkossággal magyarázza a rendező halálát.

„Olyan sok feltételezett igazság van Pasolini halálával kapcsolatban – idézi az online lap Davide Grieco rendezőt. – Pasolinit Pelosi ölte meg, aki eleinte információkkal segítette a Salò tekercseinek elrablását, aztán csaliként szolgált, amikor Paslonit a bázisra csalták. Pasolinit a hírhedt Magliana banda gyilkolta meg. Pasolinit Eugenio Cefis parancsára ölték meg, mert  sötét ügyletek után nyomozott. Pasolini feláldozta az életét, és a legapróbb részletig megtervezte a mártírhalálát. Minden változatban van némi igazság. Egy igazság, ami több másik alatt rejtőzik.”

A La macchinazione forgatókönyvét Guido Bulla és David Grieco írta, a főszereplő mellett Massimo Raniere, Libero De Rienzo, Roberto Citran, Milena Vukotic, Matteo Taranto, François Xavier Demaison és a fiatal Alessandro Sardelli bukkan majd fel a vásznon – utóbbinak ez az első filmszerepe. Az operatőr Fabio Zamarion, a díszletet Carmelo Agate rendezi, a jelmezekért Nicoletta Taranta felel. A filmet Rómában és környékén forgatják augusztus közepéig.Kapcsolódó