Moldovában is lesz CNC Moldovában is lesz CNC

Moldovában is lesz CNC

Moldova Köztársaságban is létrehoznak egy Országos Filmközpontot (a neve ugyanaz lesz, mint a hazaié: Centru Naţional al Cinematografiei / CNC), a célja a moldovai filmrendezők projektjeinek anyagi támogatása lesz. Az új intézmény 2015-ben kezdheti meg a tevékenységét, a parlament ugyanis már elfogadta a moldovai CNC-t létrehoz törvényt.

Az intézmény várhatóan gyakran fog együttműködni romániai „rokonával”, amely már korábban is támogatott román-moldovai koprodukciókat – legutóbb az Igor Cobileanski rendezte La limita de jos a cerului című filmet.

A történytervezet egyik kidolgozója és elfogadásának sürgetője, Dumitru Marian producer elmondta a Mediafax hírügynökségnek, hogy „az új filmtörtvény gyökereiben változtatja meg a helyi filmfinanszírozás rendszerét. Általában a filmek költségvetése állami döntés alapján állt össze, ez pedig a Szovjetuniótól örökölt szörnyűség: az állam feldobott egy témát, s csak azokat a projekteket támogatta, amelyek azt a témát dolgozták fel”.

A törvény szerint az állam pályázat útján a költségvetés max. 50%-ával támogathat egy filmet, a büdzsé másik felét más forrásokból kell előteremteni, viszont a producerek a film tulajdonosai lesznek. Korábban kizárólag az állami filmstúdió, a Moldova Film számíthatott állami pénzre, a kész filmek pedig a stúdió tulajdonában maradtak.

Az új törvény értelmében tehát létjogosultságot nyernek más filmgyártó vállalkozások is, és új filmforgalmazók jöhetnek létre. Jelenleg a moldovai forgalmazói szektort a nagy orosz cégek uralják, ezért a Moldovában forgatott filmeket orosz nyelvre szinkronizálják. Az új törvény elrendeli, hogy minden filmet román nyelven kell feliratozni és szinkronizálni – mondta el a hírügynökségnek Marian, majd hozzátette: Moldovának román segítségre lesz szüksége ahhoz, hogy „a filmforgalmazás megszabaduljon az orosz hatástól”.

Az új intézmény működési szabályzatát a következő hónapokban fogják véglegesíteni, aminek köszönhetően a moldovai CNC valószínűleg már 2015 elején elkezdheti a tevékenységét. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy mikor teszik közzé az első pályázati felhívást, vagy hogy mekkora összeget oszthatnak szét először a benyújtandó filmes projektek között.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat