Elhunyt Andrew V. McLaglen westernrendező


Meghalt a 94 esztendős Andrew V. McLaglen, több klasszikus 60-as évekbeli western, köztük a John Wayne főszereplésével forgatott McLintock! rendezője.

A Variety értesülése szerint az idős filmest a hét végén érte a halál a San Juan-szigeten lévő otthonában.

McLaglen, az Oscar-díjas színész, Victor McLaglen fia 1920-ban született Angliában, de csakhamar Hollywoodba került a családjával, és gyakorlatilag a forgatásokon nőtt fel, és olyan nagyságoktól tanulta a filmezést, mint John Ford.

Több mint tucatnyi film rendezőasszisztense volt, mielőtt 1956-ban maga is a rendezői székbe ült volna a Gun the Man Down című film forgatásán. John Wayne közreműködésével négy westernt készített: a McLintock! után A legyőzhetetlen, a Chisum és a Cahill, az USA békebírája következett. John Stewartot szintén féltucatnyi moziban rendezte, köztük a Rancho Riverben, és a Bandoleróban, Kirk Douglast pedig a Távoli Nyugatban.

Második világháborús Tengeri farkasok című munkájának főszerepeit Gregory Peck, Roger Moore és David Niven játszotta. A Vadlibák című akció-kalandfilmjének sztárszereposztásában Richard Burton, Roger Moore és Richard Harris alakított afrikai szabadítóakcióra felbérelt zsoldost.

A filmvászon mellett a televíziós képernyőt is szerette: számos tévésorozaton dolgozott a Have Gun – Will Travel című széria 116 epizódját jegyezte, de 96 részt forgatott a Gunsmoke sorozatból is, rendezett Perry Mason epizódot és Clint Eastwooddal is dolgozott a Rawhide című westernsorozatban.

A 90-es évek végén visszavonulva a Washington állambeli San Juan megyében telepedett le, ahol a helyi közösségi színházban több produkciót rendezett.

(MTI)Kapcsolódó