Román börtönökben vetítik A zseton és a betont


Szeptember 15. és október 1-je között öt román filmet nézhetnek meg a jilavai és a târgşori börtönök lakói a Filme după gratii (Filmek a rácsok mögött) elnevezésű projekt keretében.

Az oktató célzatú projekt a 111 Film, az Országos Börtönigazgatóság (ANP) és az Országos Filmközpont (CNC) közös kezdeményezése. A kéthetes vetítéssorozat feladata ugyanakkor új, kreatív horizontokat megnyitni az elítéltek előtt, ugyanakkor a hazai filmgyártást új és atipikus környezetben népszerűsíteni – számol be a Mediafax.

Az öt műsorra tűzött alkotás pedig: A zseton és a beton (Marfa şi banii, r. Cristi Puiu), a 4 hónap, 3 hét és 2 nap (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, r. Cristian Mungiu), a California Dreamin' (r. Cristian Nemescu), a Rendészet, nyelvészet (Poliţist, adjectiv, r. Corneliu Porumboiu), valamint a Love Building (r. Iulia Rugină).

A szervezők 2015-ben megismételnék a projektet, és más romániai börtönökben is vetítenének.

A Filmek a rácsok mögött projekt egy volt abból a 15 kezdeményezésből, amelyet az idei TIFF-en megrendezett, 3. Transilvania Talent Labon részt vehetett: az öt napos tréningen a kezdeményezők szakemberek segítségével dolgozták ki a tervezet részleteit.

image_print


Kapcsolódó