Az erőteljes érzelmeké lesz a főszerep a Szemrevalón Az erőteljes érzelmeké lesz a főszerep a Szemrevalón

Az erőteljes érzelmeké lesz a főszerep a Szemrevalón

A szeptember 25. és október 3. között a budapesti Művész moziban futó Szemrevaló fesztivál közönsége láthat majd komédiát és tragikomédiát hűségről, családi kötelékekről és érzelmi manipulációról, lángoló liftbéli szerelemről, valamint archetipikus történeteket sötét családi és közösségi titkokról. 

Szemrevaló 2014

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet immár harmadik alkalommal hozza el közösen a német nyelvterület legújabb filmjeinek legjavát, köztük számos díjnyertes alkotást – közölték ma a szervezők a programot.

Szeptember 27-én, szombaton 17 órakor és 29-én, hétfőn 21 órakor látható a High Performance című film, melyben két, egymástól nagyon különböző testvér ugyanahhoz a nőhöz vonzódik, igaz, különböző okokból. A Mike Leigh és Ken Loach filmjeinek hangulatát idéző komédia a hűség, a családi kötelékek az és érzelmi manipuláció kérdéseit boncolgatja.

Szeptember 29-én, hétfőn 19 órakor és október 2-án, csütörtökön 21 órakor vetítik a Családban marad című magával ragadó német tragikomédiát, melyben a rendező, Nico Sommer – akinek Silvi című filmjét a tavalyi Szemrevalón láthatta a magyar közönség – bátran teret enged szereplőinek a spontán rögtönzésre. Az olykor dokumentarista hangulatú alkotásban Alina elhatározza, hogy összeismerteti egymással saját és szerelme, Nico szüleit. Alina anyja, Maja számára  hajmeresztő meglepetést tartogat a családi találkozó: Nico apja nem más, mint az ő titkos szeretője. A film idén elnyerte a New Berlin Film Award-on a Legjobb rendezés díját.

Szeptember 27-én, szombaton 21 órakor és október 1-jén, szerdán 19 órakor fut majd a Love Steaks című játékos, kiszámíthatatlan alkotás, melya tavalyi Müncheni Filmfesztiválon négy kategóriában vitte el az Új Német Film-díjat, idén pedig a Max Ophüls Fesztivál fődíját. A helyszín egy luxushotel, ahol steakek sercegnek a serpenyőkben, és zsírpárnák zsugorodnak a masszőrkezek alatt. A zöldfülű Clemens a wellness részlegre kerül, a belevaló Larának a konyhai csapatban kell helytállnia. A lift hozza össze őket. Találkoznak, súrlódnak, szikrát vetnek és lángot fognak.

A neves osztrák rendező, Götz Spielmann legújabb filmje, az Október, november szeptember 28-án, vasárnap 19 órakor és október 2-án, csütörtökön 19 órakor lesz látható a Szemrevalón. Az erős képekre, szuggesztív és nagyszerű színészi játékra épülő film archetipikus sztorit mesél el, melyben két lánytestvér találkozik rég nem látott idős apjával. A viszontlátás lassan, de kérlelhetetlenül felszínre hozza a két nő közötti konfliktusokat. Az apa pedig tudja, már nem sok ideje maradt, hogy megossza titkát lányaival.

Szemrevalót október 3-án 19 órakor a Sötét völgy című osztrák-német koprodukció – Ausztria idei Oscar-nevezettje – zárja majd, mely az idei Német Filmdíjon nyolc kategóriában nyert, továbbá elvitte a Diagonale – Osztrák Filmfesztivál Legjobb operatőri díját is. Röviddel a tél beállta előtt hallgatag idegen bukkan fel az osztrák Alpok eldugott völgyében, melynek közösségét sötét titok egyesíti. Brenner gazda és fiai szigorú törvényei uralkodnak ebben a mikrokozmoszban, ahol hamarosan titokzatos halálesetek történnek. A vetítés után a film rendezőjével, Andreas Prochaskával találkozhat a hazai közönség.

Idén először egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden és Pécsett is lesz Szemrevaló, a szegedi Belvárosi moziban szeptember 29. és október 3. között, a pécsi Művészetek és Irodalom Házában pedig október 1. és 10. között zajlanak a vetítések – ígéri a szervezők közleménye.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat