Nem lesz Toldi-film


A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága meghozta végleges döntését Pálfi György Toldi című filmje kapcsán: nem támogatja a projektet. Pálfi György a Facebookon reagált a döntésre.

A Filmalap ma délutáni közleménye szerint beszünteti a „hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot (…), és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntőbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve előzőleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntőbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttműködést.
A film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint, amely a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas. Egy ilyen magas költségvetésű projekt finanszírozása mind az adófizető nézőközönség, mind a filmszakma felé jelentős felelősség. A Döntőbizottság szerint még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani.”
 
A közösségi portálon Pálfi György ezt írta:
 
„Toldi vége.
A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkivüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja.
Csak egy megjegyzésem lenne, a költő szavaival:
»Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj - «
További információk a Magyar Nemzeti Filmalaptól.
Ennyi.”
 


Kapcsolódó