Moszkvában díjazták Geréb Anna könyvét


Egy magyar filmes könyvet tüntettek ki Moszkvában december elején: Geréb Anna Gaál Franciska karrierje című kötete elnyerte az orosz színházi alkotók és kritikusok különdíját. Az itthon alig ismert magyar színésznőt bemutató, orosz nyelvű életrajzi könyv májusban jelent meg Búza Natália fordításában, a Gaál Franciskáról rendezett moszkvai kiállítás alkalmából, amely a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál idején a Bahrusin Múzeumban, a világ legnagyobb színházi múzeumában volt látható.

A kiállítást először 2009-ben, a miskolci CineFest CineClassics programjának keretében láthatta a közönség, majd bemutatkozott Londonban is.

A magyar színésznő sokkal népszerűbb Oroszországban, mint szülőhazájában. A Szovjetunióban nagyon kevés külföldi filmet játszottak a 30-as években, de a Gaál Franciska főszereplésével készültek közül többet is vetítettek. Így esett, hogy Gaál Franciska az oroszok számára Greta Garbo és Karády Katalin egyben. Filmjei ma is forgalomban vannak DVD-n, a tévéadók rendszeresen vetíti őket, portréműsorok emlékeznek rá, sőt, életéről még balett is készült.

Gaál Franciska 1903-ban született Budapesten. 1920-tól a fővárosi színházak sztárja volt – Molnár Ferenc neki, sőt, rá írta Az ibolya című művét –, majd 1932-től Berlinben és Bécsben lett a legnépszerűbb moziszínésznők egyike. Hitler és Sztálin is rajongott érte.

A 30-as évek végén Hollywoodba ment, és zsinórban eljátszott három filmfőszerepet, A Karib-tenger kalózaira nagyon hasonlító Kalózkisasszonyban nem is akárki, a legendás Cecil B. DeMille rendezésében, a Párizsi nászútban meg a legendás Bing Crosby partnereként. 1941-ben azonban rossz döntést hozott: hazajött Magyarországra. A háborút túlélte, de karrierje megtört.

Geréb Anna könyve, amely Oroszországban nagy siker, de Magyarországon még kiadóra vár, Gaál Franciska filmjeit és nem mindennapi élettörténetét mutatja be.

(A CineFest közleménye)Kapcsolódó