Oscar 2015: a Birdman a producerek kedvence, az Amerikai mesterlövész a nézőké


A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) nyerte el az amerikai producerek céhének (Producers Guild of America, PGA) fődíját szombat este, Los Angelesben. Ha azonban a nézők dönthetnék el a legjobb film Oscarjának a sorsát, akkor az Amerikai mesterlövész lenne a befutó – derült ki a Reuters felméréséből.

A szinte teljes egészében a Broadway-en forgatott Birdman korábban forgatókönyvével és főszereplőjével nyert Golden Globe-ot, és 9 kategóriában versenyez az Oscar-díjért.

A producercéh kb. 6700 tagjának egy része tagja az amerikai filmakadémiának is. Az elmúlt hét évben (a 12 év rabszolgaság, Az Argo-akció, A némafilmes, A király beszéde, A bombák földjén, A gettómilliomos és a Nem vénnek való vidék esetében) egyezett a producerek és a filmakadémia egészének végső döntése.

Ezzel szemben a producerek 26. díjátadójukon olyan animációs filmet jelöltek meg a tavalyi év legjobbjaként, amely nem kapott Oscar-jelölést (A LEGO-kaland), a dokumentumfilmek közül pedig a vitriolos tollú filmkritikus, Roger Ebert életét feldolgozó Life Itself lett a nyertes. A tévésorozatos kategória fődíát a Fargo kapta, a Totál szívás és az Orange Is The New Black egy-egy epizódját díjazták dráma-, illetve vígjátéksorozat kategóriában.

Oscar 2015 - producerek vs. nézők

A Reuters megrendelésére készült Ipsos-felmérés alapján az amerikai nézők kedvence most az Amerikai mesterlövész (American Sniper), amelyet Clint Eastwood jegyez rendezőként, főszerepét Bradley Cooper alakítja. A válaszadók 22%-a jelölte meg ezt a filmet az idei Oscar-gála fődíjasaként a január 16. és 23. között zajlott felmérés során. A válaszolók szinte fele, 48%-a mondta azt, hogy nem tudja, melyik film érdemelné meg a fődíjat.

A jelenleg az óceánon túli boxoffice élén álló Amerikai mesterlövész után a Selma kapta a legtöbb szavazatot a felmérés során, ám a válaszokból az is kiderült, hogy a mozirajongók jelentős része nem látta még a különböző kategóriákban jelölt filmeket. A legtöbben (12%) David Fincher Holtodiglanját nézték meg, 9–9%-uk pedig az Amerikai mesterlövészre és a Vadregény című fantasy-musicalre voltak kíváncsiak. A megkérdezetteknek mindössze 8%-a látta a legtöbb, 9 kategóriában Oscarra jelölt A Grand Budapest Hotelt, 4%-uk pedig az ugyanennyi díjra esélyes Birdmant.

Az online felmérésben 2385 amerikai vett részt, a hibalehetőség +/- 2,3%.Kapcsolódó