Ukrajnában betiltották az új orosz filmek forgalmazását


Tilos minden 2014. január 1-je után, Oroszországban készült filmes produkció forgalmazása Ukrajna területén. A frissen elfogadott rendelet kiterjesztette a tavaly január 1-je előtt elkészült orosz filmekre vonatkozó megkötéseket is. A rendelet idén áprilisban lép érvénybe.

Az ukrán parlament egy korábbi törvényt egészített most ki többek közt azzal a kikötéssel, hogy tilos mindenféle, „a közrendészet és a katonaság tevékenységét promótáló film” forgalmazása.

Több tucat ilyen, az orosz katonaság és titkosszolgálat tevékenységét bemutató filmet tiltottak ki már Ukrajnából, köztük az orosz Schwarzeneggerként emlegetett színész, Mikhail Porecsenkov és Iván Oklobistin munkáit. Előbbit lefilmezték, amint tavaly ősszel ukrán katonákra lőtt az oroszbarát erők uralta Donbaszban, utóbbi is meglátogatta ugyanekkor a régiót, és a szeparatisták mellett foglalt állást.

„Az internet korában egy ilyen rendelkezésnek abszolút semmi értelme” – idézi a moszkvai kulturális minisztérium filmes tagozatának vezetőjét, Vjaheszláv Telnovot az Interfax hírügynökség.Kapcsolódó