Dzsafar Panahi filmje kapta a FIPRESCI díját a Berlinalén


A Taxi című iráni film főszereplője maga az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt rendező, aki amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és gondját. A film elnyerte tegnap este a filmkritikusok nemzetközi szövetségének díját.

Panahi zsűritag lenne a Berlinalén, ha az iráni hatóságok megengednék, hogy utazzon. Dieter Kosslick fesztiváligazgató az idei szemle előtt is jelezte, hogy fenntart egy „üres széket” Panahinak a nagyjátékfilmes zsűriben. Nagy öröm volna, ha részt vehetne a testület munkájában, ugyanakkor filmjét ki kellene venni a mezőnyből, mert alapszabály, hogy a zsűriben nem dolgozhat olyan művész, akinek valamely alkotása versenyez a Berlinale díjaiért – mondta az igazgató még a fesztivál elején.

Az iráni rendező végül az idén sem jutott el Berlinbe, új filmje viszont nemcsak szerepelt a mustrán, hanem nagy sikert is aratott. A FIPRESCI kritikusai mellett a Screen International által felkért szakírók nemzetközi csoportja is nagyra értékelte a Taxit, a szerb, dán, brit, brazil és németkritikusok véleményének összesítése alapján a film 3,1 csillaggal a 3. helyen áll a péntekig bemutatott versenyfilmek között.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért 19 alkotás versenyez, és a fesztivál történetében gyakran előfordult, hogy a FIPRESCI-díjas alkotást a Berlinale zsűrije is kitüntette. Például 2013-ban a Poziția copilului (Anyai szív) című román film az európai kritikusok díja után az Arany Medvét is elnyerte. A FIPRESCI-díjat szokás a szombati hivatalos Berlinale-díjkiosztó „előszobájának” tekinteni.

Dzsafar Panahi 2010-ben lett volna tagja a nemzetközi zsűrinek, de az ellene indított eljárás miatt nem tudott eleget tenni a felkérésnek. Titokban forgatott filmjeit rendszeresen meghívják a nagy fesztiválokra, Berlin mellett Cannes-ba is, Panahi azonban nem hagyhatja el hazáját. Parde (Zárt függöny) című alkotása 2013-ban elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a Berlinalén.

(MTI)Kapcsolódó