Megvannak a kínai Arany Seprű-díj győztesei


A Tiny Times 3. című filmalkotás tarolt a legrosszabb kínai filmek hazai választásán: az Arany Seprű díjkiosztóján négy trófeát ítéltek neki, köztük „a legnagyobb csalódást okozó film” kategóriájában is győztes lett.

Az íróból lett rendező, Kuo Csing-ming mozija tavaly az egyik legnagyobb kasszasiker volt, több mint 500 millió jüant, vagyis körülbelül 22,5 milliárd forint bevételt könyvelhetett el. A kritikusok ettől függetlenül többnyire kritikán alulinak minősítették.

Jang Mi, a Tiny Times sorozat egyik főszereplője az idén is, már második alkalommal szerezte meg a legcsapnivalóbb színészi teljesítményt nyújtó színésznőnek járó díjat. Legutóbb két éve tartották az Arany Seprűre érdemesnek.

China Dailyben megjelent, kulisszatitkokat is felfedő írásból kiderült, „a legnagyobb csalódás” kategóriájában további két film volt versenyben, így a Hold királyság fehér hajú boszorkánya és a The Breakup Guru.

Mint kiderült, a kategóriagyőztes film rendezője, Kuo pályafutása kezdetétől népszerű az Arany Seprű zsűrijében, most két különdíjjal is jutalmazták. Ő lett a legnagyobb csalódást okozó rendező és forgatókönyvíró is.

Az Arany Seprű ötletgazdája, Cseng Csing-szung idén is az interneten, és a kínai közösségi média legkülönbözőbb platformjain tette lehetővé a nyilvános jelölést egy hónapon át. Az így érkezett javaslatokból választották ki azt a tíz filmet, amelyekből egy 25 tagú szakmai zsűri döntötte el, hogy melyek legyenek az idei díjazottak. A jelöltek valamennyien több mint 100 millió jüan (4,5 milliárd forint) jegybevételt értek el Kínában.

Cseng, aki egy szaklapot is vezet, 2010-ben alapította a díjat. Azt nyilatkozta, a nagyközönség megfogalmazása szerint tavaly a filmtörténet eddigi „legszégyentelenebb, legkevésbé kreatív és legszörnyűbb” kínálatát vonultatták fel a kínai alkotók.

Eddig még egyetlen „jutalmazott” sem vette át az Arany Seprűt, nem úgy, mint neves nemzetközi rokonát, a hollywoodi Arany Málnát.

(MTI)Kapcsolódó