Friss Hús 3.0 – A díjazottak


Múlt héten, szerdától szombatig mutatták be a buadpesti Toldi moziban a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott 33 magyar és 15 nemzetközi rövidfilmet. A fesztivál utolsó napján, vasárnap ismétlő vetítéseken lehetett megnézni a fesztiválon vetített magyar filmeket. Vasárnap 18:00 órakor adták át a fesztivál díjait.

A díjnyertes alkotások:

  • Szilágyi Fanni: Kamaszkor vége (legjobb magyar kisjátékfilm);
  • Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel (legjobb magyar animáció);
  • Daisy Jacobs: The Bigger Picture (legjobb nemzetközi kisjátékfilm);
  • Lichter Péter: Rimbaud (elismerő oklevél a sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért);
  • Barbara Ott: Sunny (elismerő oklevél egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért);
  • Nagy V. Gergő: Erős áll (a pitchfórum legjobb filmterve).

A március 25–29. között megrendezett Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül teltházasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Horváth Lili (rendező, forgatókönyvíró), Taschler Andrea (producer) és Wim Vanacker (belga producer, rendező, a European Short Pitch vezetője) voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című, 7 perces alkotása lett. Elismerő oklevelet kapott a német Barbara Ott Sunny című filmje egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért.

A legjobb magyar animáció a Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori alkotópáros Limbo-Limbo Travel című, 17 perces filmje lett „különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson”.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500 000 forint.

Az első magyar pitchfórumra péntek délután került sor a KUBIK közösségi irodában, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György voltak. Az eseményt Gulyás Márton moderálta. A 300 000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve kapta. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el, a díj és az esemény egyik fő támogatója a Mirage Film, Lovas Nándor cége.Kapcsolódó