Idén ketten állnak a cannes-i zsűri élére Idén ketten állnak a cannes-i zsűri élére

Idén ketten állnak a cannes-i zsűri élére

Két filmrendező – Guillermo del Toro és Xavier Dolan –, három színésznő – Sophie Marceau, Sienna Miller és Rossy de Palma –, a zeneszerző Rokia Traoré, valamint a népszerű amerikai színész, Jake Gyllenhaal alkotja a 68. Cannes-i Fesztivál zsűrijét. A zsűri elnökei a Coen fivérek lesznek.

Az elválaszthatatlan testvérpár, Joel és Ethan Coen először vezeti idén a zsűri munkáját (tavaly ezt a tisztséget az új-zélandi Jane Campion töltötte be). 1991-ben maguk is Arany Pálmát kaptak.

A zsűri legkevésbé ismert tagji Rossy de Palma és Rokia Traoré. Előbbi 1988-ban debütált színésznőként Pedro Almodóvar Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios) című filmjében. Modellként több neves divattervező – köztük Jean-Paul Gaultier, Thierry Mugler és Sybilla – múzsája volt. 1994-ben hasonló témájú filmben kapott szerepet: Robert Altman Prêt-à-Porter című alkotásában. Jelenleg főképp színházi szerepeket vállal, és a Ghanian Charity OrphanAid Africa szóvivőjeként tevékenykedik.

Rokia Traoré Maliból származik, Victoires de la Musique díjjal kitüntetett énekesnő és dalszerző. Diplomata apjával a család bejárta a nagyvilágot, ennek köszönhető a Traoré zenéjére jellemző sokszínűség. Filmzeneszerzőként pályakezdőnek mondható: az IMDb mindössze öt címet listáz az adatlapján, azok nagyrésze dokumentumfilm, ugyanakkor az Isten bárányai (All the Invisible Children) című szkeccsfilm egyik részletének dallamait is jegyzi.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat