Befejezhetik Orson Welles utolsó filmjét Befejezhetik Orson Welles utolsó filmjét

Befejezhetik Orson Welles utolsó filmjét

Welles az 1950-es évek végén kezdte írni a Wind forgatókönyvét – ekkoriban költözött Európába, miután szakított a Universal stúdióval A gonosz érintésével kapcsolatos belső viták miatt.

1970-ben visszatért New Yorkba, és kezdett el dolgozni a Wind című filmen – számolt be a film befejezési jogait megszerző fiatal producer, Filip Jan Rymsza.

„A történet egy legendás filmrendezőről szól, aki visszatér Hollywodba hogy megcsinálja a saját comeback-filmjét” – áll egy nemrég megjelent tanulmánykötetben (Josh Karp: Orson Welles’s Last Movie: The Making of The Other Side of the Wind). A könyv szerint „a film dokumentarista stílusban készült, ugyanakkor film a filmben típusú szerkezete van… gyönyörűen van fényképezve és csordultig van értelmetlen szimbolizmussal.”

Welles többször is újraírta a forgatókönyvet, majd 1970 augusztusában, saját pénzből kezdett el forgatni egy Beverly Hills-i házban. Karp szerint éjjel-nappal dolgozott, aludni sem tudott, mégis – nem tudni, miért – egyszercsak abbahagyta a munkát és visszaköltözött Európába. A forgatás egy évvel később folytatódott Arizónában, majd 1976-ban ért véget. A felvételeket nehezítette Welles egészségügyi állapota és szokatlan rendezői módszere – a főszereplő John Huston például csak 1974-ben kezdett el dolgozni –, de anyagi problémák is akadtak. Az iráni sah sógora támogatta a filmet, ám az 1979-es iráni forradalom kitörése után egyre határozottabban sürgette Welles-t, hogy fejezze már be a munkálatokat.

A legendás rendező nem érhette már meg, hogy a Wind elkészüljön. 1985-ben meghalt, az azóta eltelt 30 évben pedig jogviták kereszttüzében próbálták többen is megszerezni a film befejezésének jogát. A munkálatokra 2 millió dollárra van szükség, amit online (Indiegogo-) kampány során próbálnak összegyűjteni.

Orson Welles utolsó filmje most Affonso Goncalves vágóhoz fog kerülni, aki a rendező részletes jegyzetei alapján kezd a nyersanyagon dolgozni. Ha minden a tervek szerint halad, 2015 végére el is készül a 100 éve született, 30 éve elhunyt rendezőóriás utolsó filmje – tudta meg a The Hollywood Reporter.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat