Magyar nap a TIFF-en


A magyar film is back in business, a leállás után jó éve volt tavaly a magyar filmgyártásnak – állapította meg a ma délelőtti TIFF-sajtótájékoztatón a fesztivál művészeti igazgatója. Mihai Chirilov és Tudor Giurgiu fesztiváligazgató ismertette az alig egy hét múlva kezdődő kolozsvári filmszemle műsorát.

Öt játékfilm és egy dokumentumfilm került az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál magyar napjának műsorára: a Délibáb, a Szabadesés, a Viharsarok, A berni követ és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan mellett a Szerelempatakot vetíti a legnagyobb romániai filmfesztivál.

Két további magyar vonatkozású egészestés film szerepel a programban: a Peter Strickland rendezte, teljes egészében Magyarországon forgott The Duke of Burgundy, valamint a Kukoricasziget, amelyet Ragályi Elemér jegyez operatőrként. Az előbbi a Határok nélkül (Fara limita), utóbbi az új szekcióban, a Szavak nélkül-ben (Cuvintele sunt de prisos) fog szerepelni.


TIFF 2015 percről percre – folyamatosan frissül!


A fiatal erdélyi színészeket bemutató Tízen a filmért (10 pentru film) programban rendszeresen vesznek részt magyar színészek is. Idén hárman lesznek: a kolozsvári Albert Csilla, a marosvásárhelyi Fülöp Erzsébet, valamint a csíkszeredai származású Szász Réka.

A főszervezők a fesztivál legfontosabb eseményeként emelték ki a múlt század elején, Kolozsváron forgatott Kertész Mihály-film, A tolonc vetítését. A filmet június 2-án, 20:30-as kezdettel vetítik a Kolozsvári Magyar Operában, élő zenekísérettel.

A fesztivál díszvendége Nastassja Kinski színésznő – aki többek közt Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola és David Lynch filmjeiben nyújtott emlékeztetes alakítást –, a Délibábot elkíséri a főszerepet alakító Isaach de Bankolé. A Fókuszba kerül Argentína és Norvégia, a 3×3-as szekció pedig az argentin Augustí Villaronga, a norvég Bent Hamer és az izraeli testvérpár, Ronit és Shlomi Ekabetz három-három munkáját hozza el Kolozsvárra.

A május 29-én kezdődő fesztivál vetítései és kísérőprogramjai 15 helyszínen fognak zajlani. Idén is lesznek szabadtéri vetítések a főtéren és a Monostoron, illetve különleges pillanatok a bonchidai Bánffy-kastélyban. A teljes program hamarosan elérhető lesz a fesztivál honlapján.


Kapcsolódó