Marin Moraru színművész kapja a TIFF életműdíját


Bukarestben született, hat évtizedes pályafutás áll mögötte, színpadi és filmszínészként egyaránt ismeri és kedveli a román közönség. A díjat szombaton, június 6-án, a 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál zárógáláján adják át.

Hommage-ként a fesztivál műsorára tűzi a Manole Marcus rendezte Operațiunea Monstrul (1976) című vígjátákot, amelyben Marin Moraru Toma Caragiu és Octavian Cotescu oldalán játszik. A Titus Popovici írta forgatókönyv szerint öt férfi indul a Duna-Deltában kalandozni feleségeik tudta nélkül. Halászni és vadászni terveznek, de a kirándulás meglepetéseket tartogat számukra. A filmet a Művész/Arta moziban vetítik június 6-án, 14:45 perces kezdettel. A vetítésen részt vesz Marin Moraru is.

Moraru 1937. január 31-én született Bukarestben. Az I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Dinu Cocea osztályában, majd több fővárosi színház társulatában játszott. Filmes karrierje 1966-ban kezdődött, Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea és Colea Răutu oldalán játszott a Haiducii című történelmi filmben. A 70-es és a 80-as években ünnepelt filmszínész volt, felbukkant többek közt Manole Marcus (Actorul și sălbaticii), Dan Pița (Concurs, Faleze de nisip, Filip cel bun), Mircea Drăgan (Chirița în Iași) és Horea Popescu (Cuibul de viespi) filmjeiben.

Hat évig a színművészeti egyetem tanára volt.

2002-ben, az Amen című Costa Gavras-filmben játszott Mathieu Kassovitzcal, Marcel Iureșsel és Horațiu Mălăelével együtt – a film Arany Medvét és forgatókönyvírói Césart kapott. 2009-ben Marin Morarut Gopo-életműdíjjal tüntették ki.


Kapcsolódó