Alexandru Solomon: A nagy kommunista bankrablás (Marele jaf comunist) bemutatója Brüsszelben Alexandru Solomon: A nagy kommunista bankrablás (Marele jaf comunist) bemutatója Brüsszelben

Alexandru Solomon: A nagy kommunista bankrablás (Marele jaf comunist) bemutatója Brüsszelben

Alexandru Solomon A nagy kommunista bankrablás (Marele jaf comunist) című dokumentumfilmjének bemutatója január 17.-én lesz Brüsszelben.

A vetítést követően kerekasztalbeszélgetésre kerül sor, ahol a rendezőt Thomas Gergely, a Brüsszeli Judaisztikai intézet vezetője, Joel Kotek és Alina Cozma politológusok faggatják.

A Nagy Kommunista Bankrablás a Rekonstrukció címre keresztelt 1960-as párt-propagandafilm hátterének bemutatása. Az eset valamikor 1959-ben történt Bukarestben, hat elkövető (köztük egy nő) kirabolták a Nemzeti Bank egyik pénzszállítóját és 1,6 millió lejt (aminek az akkori értéke 250 000 dollár volt) loptak el. Az addig elképzelhetetlennek tartott bűneset után azonnal beindult a kormánygépezet: letartóztatták a bank alkalmazottjait, minden öreg tolvajt, hosszúhajút, ártatlant, míg végül egy bátor detektív a Párt belső köreiben kezdett nyomozni. Kiderült, hogy az elkövetők egykori pártfunkcionáriusok és értelmiségiek voltak - valamint egytől-egyig zsidók. A letartóztatások megtörténtek, ám az eset akkor kezdett izgalmassá válni, amikor valaki úgy döntött, készítsenek rekonstruktív dokumentumfilmet a bankrablásról, a tett valódi elkövetőivel. Ez a film végül többet titkolt el az események hátteréről, mint amennyit elárult.
Alexandru Solomon rendező felkereste az ügy még életben lévő érintettjeit (köztük az egyik rabló fiát), és beszámolóik alapján helyenként már majdnem groteszk képet rajzol a koncepciós perekről, kínnal kikényszerített vallomásokról, és a nagy hazugságokról. Ezért tartották fontosnak a szervezők az európai közönség előtt vitaindító filmként levetíteni ezt a nem hétzköznapi dokumentumfilmet.

A bemutatót a Román Kulturális Intézet, a Román Kommunikációs Központ Brüsszeli Intézete a Brüsszeli Zsidó Közösség Audió-Video Intézetével, valamint a Judaisztikai Intézettel közösen szervezte.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat