/ / /

Kezdődik a palicsi filmfesztivál

Hír

Roy Andersson nyitja meg szombaton az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját Palicson, amelyen több mint 90 filmet mutatnak be 9 kategóriában július 18. és 24. között.

A megnyitón adják át a svéd filmrendezőnek, valamint Zelimir Zilnik szerb rendezőnek az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat.

A Szabadka melletti Palicson 12 alkotás indul a legjobb filmnek járó Arany Torony Díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Toronyért és a zsűri különdíjáért. A hattagú zsűrit Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál filmrészlegének vezetője, Dome Karukoski finn, Kocsis Ágnes magyar és Mira Fornay szlovák rendező, valamint Johannes Kuhnke svéd és Sergej Trifunovic szerb színész képezi. A kritikusok zsűrijét Michael Pattison brit, Báron György magyar és Vladimir Dzulovic szerb filmkritikus alkotja.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a szlovák filmekre koncentráltak a szelektorok, és ismét helyet kapott a magyar filmek válogatása is. Vetíteni fogják a Liza, a rókatündér című vígjátékot, Miklauzic Bence új filmjét, a Parkolót, amely két világkép összecsapásáról szól, a Senki szigete című nagyvárosi mesét, a második világháború idején játszódó Drága Elza! című drámát, valamint a Hajdu Szabolcs rendezte Délibábot.

A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, és idén első alkalommal a gasztronómia is helyet kap a fesztiválon: a rendezvény keretében minden este más-más ország, illetve kontinens jellegzetes konyháját ismerhetik meg a résztvevők.

A fesztivál holnap, a svéd Magnus von Horn The Here After (Efterskalv) című filmjével kezdődik.

(MTI)