Posztumusz életműdíj a Comedy Clujon


Peter O'Toole emlékének szánja idei életműdíját a Comedy Cluj Nemzetközi Filmfesztivál. A díjat  Kate O’Toole, Peter O'Toole lánya veszi majd át. A színésznő részt vesz a zsűri munkájában is.

Ez az első alkalom, hogy a fesztivál külföldi színészt tüntet ki az életműdíjjal, amelyet a fesztivál nyitóünnepségén, október 24-én adnak majd át Kate O’Toole-nak – áll a szervezők közleményében.

Az ír származású színész emlékére a fesztivál műsorra tűzött egy fekete komédiát: A felső tízezer (The Ruling Class, r. Peter Medak, 1972) főszerepéért Peter O'Toole Oscar-jelölést kapott 1973-ban.

A történet szerint egy dúsgazdag őrgróf egyetlen örököse a magát Krisztusnak képzelő fia, aki – miután az idegszanatóriumban értesül apja haláláról – isteni kinyilatkoztatásaival és hatalmas keresztfájával egyetemben visszatér az ősi családi fészekbe. A haszonleső rokonok azonban nem hagyják ilyen könnyen veszni vélt jussukat, s Charles nagybácsi vezetésével megpróbálják őrültnek nyilváníttatni a Krisztus szerepét magára öltő férfit.

A magyar származású rendező filmjét október 23-án, este 7 órától lehet megnézni a Iulius Mallban.

A Comedy Cluj életműdíját korábban Marin Moraru és Tora Vasilescu (2009), Geo Saizescu és Sebastian Papaiani (2010), Draga Olteanu Matei (2011), Horațiu Mălăele (2012), Oana és Amza Pellea (utóbbi szintén posztumusz, 2013-ban), valamint Victor Rebengiuc (2014) vette át.

A fesztivál idei, hetedik kiadására október 16. és 25. kerül sor, szervezője a Fundația Europeană pentru Cultură Urbană alapítvány.Kapcsolódó