Mozikoncert lesz péntek este Kolozsváron


Szeptember 25-én 19 órai kezdettel ad otthont a Transilvania Filharmónia egy igazi kulturális csemegének: az intézmény nagyzenekara egy 1929-es, Pandóra szelencéje című némafilmhez szolgáltat zenei aláfestést.

A Georg Wilhelm Pabst rendezte némafilm főszereplője, Lulu egyik férfit a másik után dönti romlásba, de a néző számára sem egyértelmű: szándékosan, romlottságból vagy öntudatlanul teszi-e tönkre áldozatait. A főszerepet a korszak népszerű szexszimbóluma, Louise Brooks alakította. A filmet előbb csak a fiatalok számára nyilvanították károsnak Németországban, a nácik azonban teljesen betiltották a vetítését. A filmre több évtizedes felejtés borult, a kottája is elvesztődött.

A pénteki esemény társszervezője, a Goethe Intézet 2013-ban kérte fel Dominik Schuster német zeneszerzőt, hogy írjon nagyzenekari kompozíciót a film aláfeséseként. Schuster zenéje frisseséget és modernséget adott a 86 éves történetnek.

Az új zenei aláfestéssel világpremierként tavaly, a bukaresti Ateneumban mutatták be a filmet. A pénteki mozikoncert lesz a produkció második előadása. A kolozsvári filharmonikusokat a Hamburgból érkező Stefan Geiger fogja vezényelni, aki 2013 nyarán a Sétatéren az Achmed herceg kalandjai című animációs film zenekari kíséretét is vezényelte.

A jegyek teljes ára 20 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, vásárolható a Béke (Lucian Blaga) téri jegyirodában (a Diákművelődési Ház bejáratánál). A koncert helyszíne az Egyetemiek Házának (E. De Martonne utca 1.) Auditorium Maximum terme.

(maszol.ro)


Kapcsolódó