Újabb filmklub indul Kolozsváron


ValóságSáv a csütörtökön induló kolozsvári filmklubnak. A cél: hetente egyszer összegyűjteni a dokumentumfilmek kedvelőit. Az első vetítéssorozat témája a kelet- és közép-európai rendszerváltások társadalmi leképeződése a dokumentumfilmekben.

November 5-én este 8 órától Siklósi Szilveszter 55 perces munkáját, Az igazi Maót vetítik a filmklubnak otthon adó Tranzit Házban (Barițiu/Malom utca16.). A filmet bemutatja: Csíki Réka Orsolya.

Az igazi Mao 60 perces, 1994-ben készült áldokumentumfilm. A BBC-n készült történészriportok és a Spektrum TV-hez hasonló ismeretterjesztő csatornákról jól ismert történelmi oknyomozó riportok kliséire alapozva arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy a média jelenlegi eszközeivel szinte bármi elhitethető, akármilyen messze is legyen a valóságtól, ha elég hitelesen és koherensen adjuk elő: „Figyelem, az imént látott filmből természetesen egy szó sem igaz. Minden állítása a fantázia szüleménye. Állítólagos dokumentumai meghamisítottak. Ön egy kísérlet részese volt. Be akartuk bizonyítani, hogy a legnagyobb képtelenség is elhitethető. Minden csupán attól függ, hogyan csomagoljuk mondandónkat.”

A „nyílt szeminárium” szervezője a BBTE Néprajz és Antropológia Intézete, valamint a Tranzit Alapítvány. Szakmai irányító Beretvás Gábor és Könczei Csilla.Kapcsolódó