A magyarok 40%-a jár legalább félévente moziba


A magyar és a szinkronizált külföldi vígjátékok a magyarországi mozinézők kedvencei a Cinema City első, mozis szokásokat feltérképező országos felmérése szerint.

A mozihálózat közleménye szerint a felmérés kimutatta, hogy a magyarok 40%-a rendszeresen, legalább félévente jár moziba, a 16 és 29 év közötti korosztály pedig legalább háromhavonta látogat el a vetítésekre. Ez a szám kimagasló a régió országait vizsgálva, a magyarok közül kétszer annyian vesznek jegyet a filmekre, mint a románok, a csehek vagy a lengyelek.

Az összesen 1000 válaszadó többsége, 78%-a ragaszkodott a magyar nyelvű, szinkronizált alkotásokhoz, 18%-uk részesítette előnyben az eredeti nyelven, feliratozva vetített filmeket, míg 4% az eredeti nyelven, felirat nélküli filmeket tekinti meg a legszívesebben.

A mozizás 120 éves jubileuma alkalmából készített felmérésből kiderül, hogy a mozilátogatók elsősorban a film műfaja alapján választanak egy adott produkciót, tízből csupán négy embert érdekel a pozitív vagy negatív kritika. Magasan vezetnek a nézők körében a vígjátékok, de az akciófilmekre, valamint az igaz történetek alapján készült mozis produkciókra is sokan kíváncsiak.

A második legfontosabb szempont a film választásánál a szereplők listája. A felmérés szerint a magyar nézők kedvenc színészei Jason Statham, Brad Pitt, Sandra Bullock, Angelina Jolie, Csányi Sándor, Rudolf Péter, Schell Judit és Oroszlán Szonja.

A megkérdezettek leggyakrabban partnerükkel járnak moziba, ritkábban a családtagokat vagy barátaikat hívják filmvetítésre. Emellett minden harmadik ember randevúzott már moziban, 10%-uk azóta együtt is él vagy összeházasodott nézőtársával.

A film választásánál a nők számára fontos szempont a mozi közelsége, valamint az olyan kiegészítő szolgáltatások, mint a vásárlás lehetősége is. A férfiakat inkább a technikai különlegességek, így például az IMAX és a 4DX vetítések, valamint a prémium szolgáltatások, VIP-termek vonzzák.

(MTI)Kapcsolódó