Zsigmond Vilmos előtt tiszteleg a 2. Magyar Filmhét

A január 1-jén, 86 éves korában elhunyt Oscar-, BAFTA- és Emmy-díjas magyar operatőr előtt tiszteleg a Magyar Filmhét második kiadása.

„Zsigmond Vilmos az egyik legnagyobb jelentőségű magyar filmes alkotó, aki élete végéig szívén viselte a hazai filmgyártás ügyét, és a fiatal magyar operatőrök képzéséből is kivette a részét, ezért a Magyar Filmakadémia kötelességének érzi, hogy a 2. Magyar Filmhéten emléket állítson neki” – idézi a Magyar Filmakadémia elnökét, Novák Emilt a filmhét ma délelőtti közleménye. A közönség válogatást láthat a neves operatőr munkáiból, fényképeiből, illetve az őt bemutató dokumentumfilmekből.

A Magyar Filmhét célja, hogy a nagyközönség és a filmszakma képviselői megismerhessék a 2015-ben bemutatott nagyjátékfilmeket televíziós játékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentumfilmeket, ismeretterjesztő filmeket és animációkat. A vetítésre szánt filmalkotásokat január 18-ig lehet regisztrálni, a hivatalos versenylistát 2016. február 1-én hirdetik ki. A díjakat az akadémia tagjai ítélik oda titkos szavazással bármely, 2015-ben bemutatott filmes alkotásnak.

A filmalap 14, 2015-ben bemutatott nagyjátékfilm, ugyanennyi kisjáték- és kísérleti film, 8 tévéfilm, 60 dokumentumfilm, 36 ismeretterjesztő film és 39 animáció gyártásához adott hozzájárulást, míg az NMHH Médiatanácsa 16, 2015-ben bemutatott animáció, 30 ismeretterjesztő film, 41 dokumentumfilm, 8 kisjáték-és kísérleti film, 12 dokumentumfilm és 7 tévéfilm gyártását támogatta.

A 2. Magyar Filmhét március 1-jén kezdődik és 6-án zárul. Szervező a Magyar Nemzeti Filmalap, az NMHH Médiatanácsa és a Magyar Filmakadémia.

Kapcsolódó