/ / /

Meghalt Jacques Rivette filmrendező

Hír

Elhunyt a francia újhullám kiemelkedő egyéniségeként számon tartott Jacques Rivette filmrendező – adta hírül ma délután a Le Figaro. A francia mester 87 éves volt.

Jacques Rivette

A hírt Rivette producere, Martine Marignac közölte a lappal.

Jacques Rivette 1928. március 1-jén született Rouenben. Truffaut szerint vele kezdődött a francia újhullám. A Cahiers du Cinéma köré csoportosuló rendezőkhöz hasonlóan ő is folytatott filmes tanulmányokat. Első rövidfilmjét 21 évesen rendezte – ez volt az Aux quatre coins 1949-ben –, majd egy évvel később a Le quadrille című kisjátékfilmmel folytatta. A két kisfilm érdekessége, hogy főszerepeiket Jean-Luc Godard alakította.

Közel hét évtizedes pályája során több mint 30 filmet – köztük több rövidet és dokumentumfilmet is – rendezett, munkáit többek közt Velencében, Moszkvában, Los Angelesben és Karlovy Varyban díjazták. A négyek bandája (La bande des quatres, 1988) elnyerte a zsűri különdíját és a nemzetközi kritikusszövetség díját a Berlinalén, A szép bajkeverőt (La belle noiseuse, 1991) pedig a legjobb film Césarjára jelölték, és elnyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban. 1991-ben a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjjal tüntette ki.