Korhatárossá tennék a dohányzós filmeket


Korhatárossá tenné a dohányzós jeleneteket bemutató filmeket, mint „a dohánytermékek promóciójának utolsó bástyáját” az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO arra hivatkozik, hogy miközben számos ország megtiltotta a dohánytermékek reklámját, szponzorálását, a cigarettagyártók a filmipar segítségével toborozzák a jövő dohányosait – írja a The Guardian.

A WHO Dohánymentes filmek címmel ma hozta nyilvánosságra jelentését, amely szerint a 2014-ben bemutatott hollywoodi filmek 44%-ában dohányoztak, és a nem korhatáros filmek 36%-ában is rágyújtottak, a Transformers: A kihalás kora című produkcióban például egy robot is cigizett.

Armando Peruga, WHO dohányzás elleni programjának menedzsere elmondta, hogy míg korábban csökkent a filmekben a dohányzós jelenetek száma, 2013–14 fordulóponttá vált, és ismét növekedést tapasztaltak ezen a téren. „A dohányipar alternatív utakat keres termékei reklámozására, és a filmekben találták meg az utolsó bástyájukat” – hangsúlyozta Peruga.

A WHO először 2009-ben vetette fel, hogy a dohányzós jelenteket ábrázoló filmek kapjanak 18 éven felülieknek szóló besorolást.

Egy amerikai tanulmány szerint az új dohányosok 37%-a a filmvásznon látható dohányzás miatt gyújt rá. Az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) pedig úgy becsülte, hogy a filmvásznon vagy képernyőn megjelenő dohányzás 2014-ben hatmillióval növelte a fiatalkorú amerikai dohányosok számát, s közülük két millióan végül a dohányzás miatt kialakuló betegségek áldozatai lesznek.

Peruga arra is rámutatott, hogy a filmekben messze többen és többet dohányoznak, mint azokban a társadalmi rétegekben, amelyeket ábrázolnak.

A WHO szerint a dohányzós jeleneteket tartalmazó filmeket csak „kemény dohányzásellenes reklámokkal” együtt szabadna forgalmazni.

(MTI/The Guardian)


Kapcsolódó