Tarolt a Truman a Goya-gálán


A Trumant hat kategóriában jelölték díjra, ebből ötöt – köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót – meg is ítélt a filmnek a spanyol filmakadémia. A „spanyol Oscar-gálát” 30. alkalommal szervezték meg a hétvégén.

A madridi gála házigazdája Dani Rovira színész-komikus volt, az élő televíziós közvetítést csaknem 4 millióan látták.

Antonio Resines, a spanyol filmakadémia elnöke beszédében az illegális filmletöltések elleni harc fontosságát és a kulturális adó csökkentésének szükségességét emelte ki. Mint mondta, tavaly Spanyolországban percenként 1900 filmet töltöttek le illegálisan, és a nézők között helyet foglaló Ínigo Méndez de Vigo kulturális miniszterhez intézve szavait hangsúlyozta, hogy ezért még több intézkedésre van szükség ez ellen. „Minden jobb lenne ha az ÁFA a a helyére kerülne” – idézi Resinest az MTI. Jelenleg 21%-os a kulturális ÁFA a dél-európai országban, ami ellen a művészvilág évek óta következetesen tiltakozik.

A Goya-díjat 27 kategóriában osztották ki. Az este abszolút győztese Cesc Gay Truman című alkotása lett. A történet két férfi, Julián és Tomás barátságáról szól, a gyerekkori barátok évek óta nem látták egymás és amikor újra találkoznak, egyikük már súlyos beteg. A film utolsó, közös napjaik krónikája.

A Truman a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerés mellett megkapta legjobb férfi főszereplő (Ricardo Darín) és a legjobb férfi mellékszereplő díját (Javier Cámara) is.

Darín az első argentin színész, aki átvehette a kategóriában a Goya-díjat, pedig már 4. alkalommal jelölték, legutóbb az Eszeveszett mesékben nyújtott alakításáért. A második legtöbb díjat Isabel Coixeta Nadie quiere la noche (Senki nem akarja az éjszakát) című filmje kapta, amelyben a főszerepet Juliette Binoche alakította. Kilenc jelöléséből négyet váltott díjra, köztük a legjobb filmzene és a legjobb jelmez kategóriájában.

Kép az Eszeveszett mesék című argentin filmből

Az este nagy favoritja a La novia (A menyasszony) című film volt, Federico García Lorca Vérnász című művének filmes adaptációja, amely 12 jelölést kapott, de végül csak két kategóriában győzedelmeskedett. Megkapta a legjobb operatőr (Miguel Ángel Amoedo) és a legjobb női mellékszereplő (Luisa Gavasa) díját. A legjobb női főszereplő Natalia de Molina lett a Techo y comida (Tető és étel) című filmért.

A török Deniz Gamze Ergüven Mustang című alkotását díjazták a legjobb európai filmnek járó szoborral.

A gálán életműdíjjal tüntették ki a 89 éves Mariano Ozores spanyol rendezőt, aki pályafutása alatt 96 filmet készített, és műveit több mint 87 millióan látták.


Címkék

Kapcsolódó