/ / /

Marosvásárhelyen is bemutatják a Mikó Imre-dokumentumfilmet

Hír

Domokos János Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című filmjét február 26-án, román felirattal vetítik a Művész moziban a 6. Magyar Filmnapok keretében.

Domokos János filmje az alkalmazkodásról, a rendszerrel való együttélésről szól. Középpontjában egy rendkívüli kvalitású ember, Mikó Imre áll. A vetítés 20:30-kor kezdődik a főtéri Arta moziban. Utána Novák Csaba Zoltán, Ungvári Imre, Szokoly Elek és Láng Zsolt beszélget Demény Péterrel.

Domokos János: Túlélés vagy népszolgálat?

Mikó 1940–44-ben parlamenti képviselő volt. 1944-ben szovjet hadifogolytáborba vitték, ahol antifasiszta aktivista lett. Politikai és társadalmi rehabilitációt mégis csak 1970-ben kapott, amikor a Kriterion szerkesztője lett. Mindig is az erdélyi magyar közösség egyik értékmeghatározó személyiségének számított.

Miért kezdett el jelenteni? Lehetséges, hogy az együttműködése mögött nemcsak a személyes életstratégiája, hanem a tudatos politikai befolyásolás szándéka állt? A film kérdéseket tesz fel, a filmben megszólalók válaszai különbözőek.

A filmet Kolozsváron is levetítik a közeljövőben: március 18-án, a Sapientián. A vetítésre elsősorban fiatalokat, egyemistákat várnak.

Címkék

, , hír, film