Saul fia fotókiállítás Sepsiszentgyörgyön


A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Tolerancia- és Lovag-termében Faceabout/Hátraarc címmel nyílt kiállítás tegnap este a Saul fia standfotósa, Hermann Ildi portréfotóiból. A kiállítást Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és Czizek Gabriella, a Mai Manó Ház munkatársa és egyben a kiállítás kurátora nyitotta meg.

Hermann Ildi - Saul fia - standfotók

Czizek Gabriella frappáns felvezetőjéből kiderült, hogy Hermann Ildi a standfotók elkészítése mellett, mintegy külön feladatként kapta a film rendezőjétől, Nemes Jeles Lászlótól és az operatőrtől, Erdély Mátyástól a portrék elkészítését, melyek a filmben szereplő színészeket, statisztákat a forgatás szüneteiben örökítik meg. A fényképésznő inspirációként a 30-as évek oroszországi fogolytáboraink halálraítéltjeiről készült portrékat tanulmányozta, illetve igyekezett elmélyülni a holokauszt (szak)irodalmában is.

A filmhez hasonlóan 35mm-es celluloidra rögzített színes fényképek Hermann Ildi és Czizek Gabriella koncepciója alapján kaptak helyet a termekben. Az egyik teremben elhelyezett portréfotókról nyomasztóan mered az emberre az összes, fájdalommal teli szomorú arc, illetve tekintet. A képek a megvilágítás, és a szigorú frontalitás által kényszerítik a nézőt a szembeállásra, arra hogy szembenézzen a képek alanyaival. Czizek Gabriella elmondása szerint Hermann Ildi azt a pillanatot örökítette meg, amikor már vége a jelenetnek, de a színészek még a szerepükben éltek. A fotós kiemelte, hogy nemcsak a színészek, hanem az egész stáb számára voltak a forgatásnak nehéz pillanatai, amikor a történelem egyik nagy tragédiájának témája minden súlyával rájuk nehezedett. A másik teremben az auschwitzi koncentrációs tábor szörnyűségei elevenednek meg, elsősorban írott szövegek által.

A március 13-ig megtekinthető kiállítás a budapesti kezdőhelyszín után, második lépésként érkezett Sepsiszentgyörgye, s jövőjére vonatkozóan a szervezők még semmi biztosat nem tudnak, de nyugat-európai helyszíneken való bemutatást is remélnek.Kapcsolódó