Látogatórekorddal zárt a Berlinale


Minden korábbinál több látogatója volt idén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak (Berlinale), a szervezők tegnap közölt adatai szerint a hétvégén véget ért 66. Berlinale vetítéseire 337 000 jegyet adtak el.

A 11 napos szemlén 77 országból 436 filmet mutattak be, köztük két magyar alkotást, Bucsi Réka LOVE című rajzanimációs rövidfilmjét és Fliegauf Bence Liliom ösvény című munkáját. (Kritikánk itt.)

Fliegauf Bence: Lily Lane / Liliom ösvény

A szervezők közleménye szerint a díjátadó gála a fesztivál „ragyogó lezárása” volt, és Gianfranco Rosi Fuocoammare (Tűz a tengeren) című dokumentumfilmjének kitüntetése a legjobb versenyfilmnek járó Arany Medve díjjal „megható estét” varázsolt a rendezvényből, amely tükrözte az idei Berlinale egészét átható „politikai hangulatot”.

A társadalmi kérdésekre leginkább nyitott A-kategóriás fesztiválként számon tartott szemle szombat esti díjkiosztó ünnepségen Meryl Steep, zsűri elnöke azt mondta: az európai menekültválságról szóló alkotás elsöprő erővel hatott a nemzetközi zsűrire és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell.

Az Észak-Afrikából az Európai Unióba átkelni igyekvő menekültek fő célpontját, a Lampedusa nevű földközi-tengeri szigetet bemutató alkotás rendezője pedig elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a tengerbe kell veszniük tragédiák elől menekülő embereknek”. „Ebben a pillanatban gondolatban azokkal vagyok, akiknek nem sikerült eljutniuk Lampedusára, a remény szigetére” – mondta Gianfranco Rosi rendező pedig, miután átvette a díjat.

Az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért 18 alkotás versengett a 66. Berlinalén. A zsűri nagydíjával – egy Ezüst Medvével – a többi között a Senkiföldje című Oscar-díjas alkotásáról ismert bosnyák rendező, Danis Tanovic Smrt u Sarajevu (Halál Szarajevóban) című filmjét tüntették ki. A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Mia Hansen-Loeve kapta L'avenir (A jövő) című filmjéért.

A fesztivál utolsó napján, vasárnap a díjnyertes alkotásokat vetítették.

A 67. Berlinale 2017. február 9-én kezdődik és ismét 11 napig tart majd.

(MTI)


Kapcsolódó