Radu Muntean visszautasította a Gopo-jelölést


Az Un etaj mai jos rendezője követeli, hogy vonják vissza a film jelölését, hiszen tiltakozásképpen nem is nevezték a versenybe.

Radu Muntean és producer kollégája, Dragoș Vîlcu közös közleményben összegzi a döntés hátterét: január végén kaptak egy felkérést a szervezőktől (Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc), hogy nevezzék legfrissebb munkájukat, az Un etaj mai jos című filmet a Gopo-versenybe. „Azonnal válaszoltunk, hogy nem szeretnénk nevezni a filmet, és nem akarunk részt venni a Gopo-gálán, amelyet az új román film népszerűsítésére hoztak létre, de az utóbbi években nagyvilági esemény lett belőle, amely erősebb filmiparok díjait majmolja egy olyan országban, amely véleményünk szerint nem rendelkezik valódi filmiparra, és amelyben szinte kizárólag bevásárlóközpontokban lehet filmet nézni. Semmilyen hivatalos választ nem kaptunk a szervezőktől, viszont a sajtóból értesültünk arról, hogy a film akaratunk ellenére is az előzsűri elé került, és több kategóriában is jelölést kapott.”

A két filmes úgy érzi, a szervezők visszaéltek helyzetükkel az Un etaj mai jos jelölésekor, és követelik, hogy a filmet vonják vissza a versenyből.

  • Interjúnk a rendezővel itt
  • Kritikánk a filmről itt

Az Un etaj mai jos című rendhagyó thrillert hét kategóriában jelölték Gopo-díjra: jelenleg a legjobb film, rendező, férfi és női főszereplő, forgatókönyvíró, operatőr és hangmester díjáért áll versenyben.

A 10. Gopo-gálát március 28-án tartják, Péter Hilda színésznő, Lemhényi Réka vágó és Szélyes Andrea jelmeztervező is díjat kaphat.

(Agerpres)Kapcsolódó