Oscar-jelölt filmek Kolozsváron


Két Oscar-jelölt filmet, több nemzetközi fesztivál díjazottját és minden idők legdrágább indiai filmjét vetíti idén a 15. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

Alegnagyobb romániai filmversenyt május 2. és június 5. között szervezik meg Kolozsváron. A 10 nap alatt szokás szerint lesznek Oscar-jelölt, a Berlinalén díjazott, Cannes-ban, Velencében, Torontóban, Locarnóban és San Sebastianban sikerrel vetített filmek is.

A fesztivál felfedett néhány címet a tavaszi programból. Köztük van egy kolumbiai filmdráma, A kígyó ölelése (r. Ciro Guerra) és a dán A War (r. Thobias Lindholm) – mindkettő versenyez a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért. Laurie Anderson hibrid filmesszéje, a Heart of a Dog szintén Oscar-közelbe került: a dokumentumfilmes kategória shortlistjén még szerepelt. Nem került az öt legjobb közé Lengyelország Oscar-nevezettje, Jerzy Skolimowski 11 Minutes című szkeccsfilmje sem, viszont mindkét alkotást megnézheti majd a TIFF közönsége.

Tomasz Wasilewski: United States of Love

Visszatér a TIFF-re Tomasz Wasilewski, aki két éve Floating Skyscrapers című filmjével rendezői díjat nyert a kolozsvári fesztiválon. A lengyel rendező most forgatókönyvírói Ezüst Medve-díjas alkotást fog bemutatni: a United States of Love című filmdráma a kommunista éra utáni Lengyelország képét rajzolja meg;külön érdekessége, hogy operatőre a román Oleg Mutu.

Vetítik még Alekszandr Szokurov Francofonia című filmjét, Terence Davies látványgazdag regényadaptációját, a Sunset Songot és Alex van Warmerdam fekete humorú Schneider vs. Bax című filmjét, amelyben egy bérgyilkosnak egy visszavonult íróval kell végeznie.

A szervezők főtéri vetítést szánnak a Baahubali: The Beginningnek, minden idők legdrágább (40 millió dollárba került)  és egyben legnagyobb otthoni bevételű indiai filmjének, amelyben félmeztelen férfiak küzdenek bikákkal, párok csókolóznak orchideák között, több száz statiszta emel tornyot, és egy csatajelenet 45 percig tart.

S.S. Rajamouli: Baahubali: The Beginning

Augustí Villaronga tavaly a 3x3-as szekció egyik rendezője volt – idén új filmjét, a The King of Havanát tűzte műsorára a fesztivál. A 90-es évek Havannájának nyers és realista portréját megrajzoló filmet három kategóriában jelöltek a legfontosabb spanyol filmes díjra, Goyára. Szintén sokkoló a Te prometo anarquía(r. Julio Hernández Cordón) című film nagyvárosi dzsungele, két fiatal férfi románcának története. Arturo Ripstein bizarr drámája, a La calle de la amargura ugyancsak Mexikóban játszódik – két törpe termetű testvér története –, és Dél-Amerikából jön a cannes-i Kritikusok Hete díjazottja, a Paulina (r. Santiago Mitre) is.Kapcsolódó