Még két díjat nyert a Saul fia az Oscar-gála előtti hétvégén


A Saul fia kapta a legjobb külföldi filmnek járó díjat az Independent Spirit Awardson, a film hangmesterét, Zányi Tamást pedig a hollywoodi hangmérnökök díjazták. Még néhány óra, és kiderül, meglesz-e a második magyar Oscar a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Az Independent Spirit Awards 31. gáláján kapott először díjat egy magyar film. Korábban a jelöltek ötös listáján is csak Szabó István Hanussenje szerepelt, 1990-ben. Idén a Saul fia a Csajkor (Bande de filles) című francia, az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című svéd, a Mustang című török, valamint A kígyó ölelése című kolumbiai alkotás elől szerezte meg a díjat.

A szombati gálaesten a legjobb filmnek járó díjat idén a Spotlight – Egy nyomozás részletei című amerikai dráma alkotói vehették át. A legjobb női főszereplő díját Brie Larson (Room), a legjobb férfi főszereplőét pedig Abraham Attah (Beasts of No Nation) kapta.

Szintén szombat este díjazott Los Angelesben az amerikai hangmérnökök szövetsége. A legjobb külföldi film kategória díját Zányi Tamás, a Saul fia hangmérnöke vette át. „Ábrázolni mindent lehet, kérdés, hogy szabad-e. Mivel a hang szubjektív, univerzális és indirekt módon hat, nagymértékben függ attól, hogy mit látunk a képen. Ha közhelyes a kép, a hangok is közhelyszerűek maradnak. Ha viszont ellenpontozzák egymást, vagy mint a Saul fiában, a hang a nem látható kép akusztikai kiterjesztését adja, akkor sokkal érdekesebb hatást tud kiváltani. A történet, a rendezői koncepció és a kép – a színészi játék, a beállítások – is nagymértékben befolyásolja a hanghatást” – mesélte korábban a Saul fia kapcsán a Filmtettnek Zányi Tamás.


Kapcsolódó