Zágrábban díjazták a hétvégén a Reményvasutat


Különdíjat kapott a hévégén zárult ZagrabDox nemzetközi filmfesztiválon a Reményvasút című egészestés dokumentumfilm. Nemzetközi kategóriában Nagy Pecsét Díjat nyert a kínai Költő üzleti úton, a regionális kategória fődíját pedig "4.7" című horvát film kapta meg

A Reményvasút Trencsényi Klára első egészestés dokumentumfilmje. A felszínen a budapesti Gyermekvasútról szól, ám valójában szívbe markoló drámát ábrázol az ott dolgozó, hátrányos helyzetű fiatalokról.

A különdíjért járó elismerést Trencsényi Klára rendező és Ugrin Julianna producer vette át Zágrábban szombaton este.

Nemzetközi kategóriában a Ju Anqi rendezte Költő üzleti úton című film vitte el a Nagy Pecsét Díjat. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a film saját igényes formájában merész, vizuálisan eredeti és lenyűgöző, továbbá nagyon eredeti művészi elképzelés, amely az utóbbi évtizedek kísérletezései után, kiszélesítette a dokumentumfilmről kialakult eddigi elképzelést.

A "4.7" című horvát dokumentumfilm regionális kategóriában kapta meg a fődíjat. Duro Gavran filmje lenyűgöző bemutatása egy volt alkoholista küzdelmeinek a gyógyulás felé vezető úton.

A legnagyobb délkelet-európai dokumentumfilmes rendezvényen 51 alkotás versenyzett, közülük 24 külföldi, 27 a régióból érkezett. Összesen 160 alkotást mutattak be a világ minden tájáról.

Nenad Puhovski, a fesztivál igazgatója elégedetten nyilatkozott az idei felhozatalról. Szerinte kiemelkedően jó minőségű, témákban és megközelítésekben gazdag filmek vettek részt a seregszemlén, a zsűri pedig valóban értékelte az eredetiséget, a művészetet és a kreativitást. A hagyományokhoz híven vasárnap a Best of Fest keretében levetítették az összes díjazott filmet.

(MTI)Kapcsolódó