Jótékonysági vetítést szerveznek a Reményvasút alkotói


Trencsényi Klára számos nemzetközi fesztivált megnyert dokumentumfilmje március 10-i vetítésének bevételét az alkotók a film szereplőinek ajánlják fel.

Trencsényi Klára: Reményvasút

A Reményvasút a felnőtté válás drámája. Egy olyan világba nyújt bepillantást, amelybe amúgy nem lenne bejárásunk: kiskamaszok vallanak magukról és rólunk, felnőttekről. A MÁV Széchenyihegy és Hűvösvölgy között közlekedő kisvasútjának és gyermekvasutasainak anakronisztikus világa apropóján a film két nehéz sorsú magyar család mindennapjait mutatja be.

„…a Reményvasút személyes hangvételű szociodokuként működik. Elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek keserédes sorsára koncentrál: egy ikerpár, Viktor és Kármen, és egy harmadik vasutas, Gergő életébe enged betekintést. Az ikreket és legkisebb testvérüket egyedül neveli az ugyan három nyelven beszélő, de csak alkalmi munkákból élő édesanyjuk, míg a felgyülemlett tartozások miatt ki nem lakoltatják őket. Gergő pedig félárvaként rekedt Magyarországon: szülei Németországban kénytelenek megélhetést biztosítani maguknak és a gyerekeknek, akiket itthon a nagyszülők vettek gondjaikba. […] a gyermekkor gondtalan és vidám pillanatai mellett – melyek zömében az óvó bástyaként funkcionáló Gyermekvasúthoz kötődnek – bőven helyet kapnak a felnőttkor sűrűsödő viharfelhői is.” (Részlet a kritikánkból)

A jótékonysági vetítés március 10-én, csütörtökön 19 órakor kezdődik a budapesti Puskin mozi Metropolis termében. Szervező az HBO és az Éclipse Film. A részvételi szándékot emailben kérik jelezni a remenyvasut@gmail.com címen. A jegybevételt az alkotók a Reményvasút szereplőinek ajánlják fel.


Kapcsolódó