Nem kapott Bodilt az Oscar-jelölt dán film


A Tobias Lindholm rendezte, A War című háborús filmdrámát Oscar-díjra jelölték idén a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, de a Saul fia elvitte előle a díjat. A hétvégén a „dán Oscar-gála” nagydíját sem nyerte el.

Bodil 2016

A hétvégén, Koppenhágában tartott Bodil-gála nagy nyertese egy másik háborús film, a Land of Mine. Martin Pieter Zandvliet filmje elnyerte a legjobb filmnek és a legjobb mellékszereplőnek járó díjat.

Az A War négy jelöléssel vágott neki az estének, de csak operatőrét, Magnus Nordenhof Jønckot díjazták, nem csupán az Oscar-jelölt alkotás, hanem a Key House Mirror és a Bridgend fényképezéséért is.

A legjobb dán filmnek járó díjért a The Idealist (r. Christina Rosendahl), a Bridgend (r. Jeppe Rønde) és a Summer of ’92 (r. Kasper Barfoed) is versenyzett.

A Bodil-gálán két díj jár nem dán filmeknek: a legjobb amerikai film díját Alejandro González Iñárritu Birdmanje vitte el (jelölték még: Agymanók, Sicario – Bérgyilkos, Star Wars: Az ébredő Erő, Whiplash), a legjobb nem amerikai filmét pedig a Xavier Dolan rendezte Mommy kapta (jelölték még: Leviathan, Mad Max: A harag útja, Amy, Mocsárvidék).

Az életműdíjjal idén a dán-francia színésznőt, Anna Karinát tüntették ki.

A Bodil-díjak sorsáról a dán filmkritikusok döntenek évről évre.

A nyertesek teljes listája itt.


Kapcsolódó