Moziforgalmazásba kerül a Zero


Március 24-étől vetítik Magyarországon Nemes Gyula második nagyjátékfilmjét. A fanyar humorú, provokatív alkotásban van lázadás a kapitalista, globális világgazdasági rendszer ellen, afrikai táj, cseh zene és méhes-mézes szexjelenet.

Nemes Gyula: Zero

Nemes Gyula 9 évig fejlesztette a film forgatókönyvét, a Zero világpremierje pedig tavaly volt, a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon. A magyar-cseh-német koprodukcióban készült film egy méhész története, aki „anarchista terrort indít a rendszer ellen, hogy megmentse a méheket”.

A film egyik főszereplőjét, a világ urát Udo Kier alakítja, aki a Zeróban magyarul beszél, és a szövegeket olyan tökéletesen elsajátította, hogy a budapesti járókelőknek, sőt, a Király fürdő vendégeinek a gőzben is lelkesen magyarázta: „Postagalamb a jövő!” A filmben felbukkan a 95 éves Lénárt István is, az 50-es évek legendás gyártásvezetője, valamint a vajdasági Lavro Ferenc - aki a valóságban négy háborút is végigharcolt a délszláv konfliktus idején – valamint a most már Oscar-díjas rendező, Nemes Jeles László is.

A film számos jelenetét Burkina Fasóban forgatták, és a fulani törzs két tagja, Mohamed Maiga és Dicko Jibrilla is szerepel benne. A film zeneszerzője Márkos Albert, az Argo zenekar frontembere és csellistája vidám, balkános zenét komponált, amihez jól illeszkedik a cseh Kopir Rozsywal Bestar zenekar, akik a szerelmi jeleneteket kísérik. A Zero operatőre Dobóczi Balázs, a vágó Politzer Péter.

A filmet a rendező cége, az Absolut Film Studio mutatja be saját forgalmazásban.Kapcsolódó