/ / /

Még egy hétig lehet szavazni a Mediawave online filmfesztiváljának filmjeire

Hír

Március 31-éig lehet lapozgatni és értékelni a Mediawave „Úton” Online Filmfesztiváljára nevezett alkotásokat.

Mediawave 2016

„Amikor 2014-ben felmerült bennünk az ÚTON / ON THE ROAD kategória ötlete, sokféle megközelítésre gondoltunk. Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg” – emlékeznek vissza a szervezők.

A kategória tavalyelőtti debütálása bizonyította, hogy a központi témát rengetegféleképpen lehet értelmezni és megközelíteni, idén pedig már tematikus alegységekre tagolták a nevezett alkotásokat:

  • a Harcosok útja cím alá háborúban illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó filmek kerültek;
  • a Nők útja párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdő vagy kisebbségben élő női sorsokat tár elénk;
  • az Útközben kategóriában azok az alkotások tekinthetők meg, ahol hétköznapi emberek a munkahelyből, életmódból adódóan utaznak nap mint nap, a kíváncsiság hajszolja őket vagy pedig hazájukat elhagyni kényszerülve kelnek útra;
  • az Édes Otthon elnevezés nem igényel különösebb magyarázatot: a filmek különböző otthonokat, hazákat mutatnak be, melyekben hegyvidéki kínaiak, török rokkant munkás, grúz elhagyatott hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik hol küzdelmes hol boldogsággal teli mindennapjaikat;
  • Sosem tudhatod, hogy mit hoz a jövő – erről szólnak az e válogatásban szereplő filmek.

Az online verseny nyertes alkotásai megtekinthetők lesznek a MEDIAWAVE klasszikus filmfesztiválján, április 27. és május 1. között. Az online fesztivál filmjei eredeti nyelven, angol felirattal tekinthetők meg.