Cirkusz, boszorkányok és élő izlandi zene a TIFF-en


A 20-as években készült, néma horrorfilm élőzenei kísérettel, valamint a cirkusz világáról szóló dokumentumfilm a Sigur Rós zenéjével – két meglepetés-programpont a Transilvania Nemzetiközi Filmfesztiválon. A vetítések helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély lesz.

A Weekend a kastélyban program a fesztivál első hétvégéjén alkotóműhelyekkel, játszóházzal és nekik szóló előadásokkal várja a legkisebbeket Bonchidára, az estéket pedig idén is koncertek és különleges vetítések fogják tarkítani – ígérik közleményükben a szervezők.

The Show Of Shows

Május 28-án, szombaton 21:45-ös kezdettel vetítik a The Show Of Shows című dokumentumfilmet, amely olykor felkavaró erővel mesél a 19-20. században oly népszerű cirkusz világáról. Az archív dokumentumfelvételeken lélegzetelállító kaszkadőrmutatványokat bemutató akrobaták, táncosok, kegyetlen gyerek- és állatidomító jelenetek, freak show-k jelennek meg. A filmet a színház világából érkező Benedikt Erlingsson rendezte (első, Of Horses and Men című filmjét 2014-ben vetítette a TIFF). A zenei aláfestést a népszerű izlandi együttes, a Sigur Rós szolgáltatja. (Az együttes egyébként élőben is játszani fog júliusban a Bánffy-kastélyban, az Electric Castre fesztiválon.)

Benjamin Christensen: Häxan: Witchcraft Through the Ages

Az 1922-ben készült, Häxan: Witchcraft Through the Ages című filmet több országban betiltották ördögimádó és meztelen jelenetei miatt. Ez minden idők legdrágább skandináv némafilmje, Benjamin Christensen rendezte, aki egyúttal megtartotta magának a sátán szerepét. Az alkotás az invizítoroknak szánt 15. századi útmutatóból, a Malleus Maleficariumból ihletődött. A TIFF-es vetítés május 29-én, vasárnap, 21:45-kor kezdődik a Bánffy-kastélyban. A némafilmet a Simona Strungaru vezényel klasszikus zenekar, valamint Bardi Johansson izlandi művész „hangosítja”. A zenét Bardi szerezte, 2005-ben, az Izlandi Nemzeti Szimfonikus Zenekar számára, 2012-ben pedig élőben kísérte a Häxan vetítését a párizsi Pompidou-központban.

Benjamin Christensen: Häxan: Witchcraft Through the Ages

Mindkét eseményre 15 lejért lehet jegyet váltani. A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál 15. kiadását május 27. és június 5. között szervezik meg Kolozsváron.Kapcsolódó