Film készül Joan Crawford és Bette Davis viszályáról


A két hollywoodi filmcsillag legendás filmszerepei mellett arról is híres volt, hogy rettenetesen utálták egymást.

A Feud című televíziós minisorozatot Ryan Murphy rendezi, minden évada egy-egy híres viszályt fog bemutatni. Az első ezek közül a Crawford és Davis közti, a Mi történt Baby Jane-nel? (What Ever Happened to Baby Jane?) forgatási születeiben vívott „háború” története lesz.

Crawfordot Jessica Lange, Davist Susan Sarandon fogja játszani, de megjelenik a filmben Alfred Molina a rendező, Robert Aldrirch szerepében, Stanley Tucci pedig a stúdióvezető Jack Warnert alakítja. Judy Davis lesz a pletykalap-újságíró Hedda Hopper, Dominic Burgess a színészkolléga Victor Buono szerepét kapta meg – írja a Vulture. A portál egyelőre csak találgatja, kik lehetnek a következő évadok főszereplői: Mariah Carey és J. Lo, Archie Panjabi és Julianna Margulies, vagy esetleg maga Susan Sarandon és Debra Messing?

Joan Crawford és Bette Davis viszálya Hollywood aranykorának leghíresebb „catfight”-ja volt, pedig Crawford már híres színésznő, az MGM uralkodó szexszimbóluma volt, amikor Davis pályája elkezdődött. A háttérben valószínűleg szakmai és magánéleti féltékenység állt. Sikerült kétszer is beleszeretniük ugyanabba a férfiba (a kevésbé legendás Franchot Tone-ba, aztán Clark Gable-be), Crawford Oscar-díjat kapott a Mildred Pierce főszerepére, amit Davis korábban elutasított, aztán 1962-ben közös film forgatásán találták magukat. Ez volt a Mi történt Baby Jane-nel?, amelyben két, együtt élő, öregedő nővér gyötri egymást. Bár a visszaemlékezések szerint a két színésznő igazi profiként viselkedett a forgatáson, azért igyekeztek borsot is törni egymás orra alá: az egyik jelenetben Bette a földön húzza Joant – a forgatáson Joan megtömte kővel a zsebeit. Bette Davis később bevallotta: akkor érezte magát a legjobban Joannel, amikor a forgatáson lelökhette egy lépcső tetejéről.

A Baby Jane-beli akalításáért az akadémia Oscar-díjra jelölte Bette Davist – Crawfordot nem. Crawford azonban felhívta a többi jelölt színésznőt, és arra kérte őket, hogy ne vegyenek részt az ünnepségen, ő majd átveszi a nyertes nevében a szobrocskát – és valahogy sikerült meggyőznie őket. Érthető tehát David döbbenete, amikor elhangzott, hogy az Oscart Anne Bancroft kapja A csodatevőért (The Miracle Worker), és a tapsvihar közepette Joan Crawford lépett a mikrofonhoz: „Szinte szörnyethaltam. Megbénított a sokk.”Kapcsolódó