Imaházzá alakítanak egy bukaresti mozit


Újabb régi mozi veszíti el eredeti rendeltetését Romániában: a bukaresti Scalát a Jézus Románia Reménysége gyülekezet veszi bérbe – közölte a RomaniaFilm mozis szakszervezet.

A RomaniaFilm tegnap nyílt levélben hívta fel a kulturális miniszterasszony, Corina Şuteu figyelmét a bukaresti Scala mozi helyzetére, amelyet jelenleg a RADEF igazgat. A szakszervezet azzal vádolja a mozihálózatok működtetéséért közvetlenül felelős Pascu Marinelt, hogy törvénytelenül elárverezte a Corso mozit, és átadta a 3. kerületi polgármesteri hivatalnak a Gloria mozit.

„A Scala mozi két hónapja folyóvíz nélkül működött, a vizet lezárták a kifizetetlen számlák miatt, de a mozi nyitva volt a közönség előtt, az alkalmazottak nehezen leírható körülmények között tengődtek, a vizeletet és a fekáliát a maguk által vásárolt vízzel kellett eltakarítaniuk, a közvetlenül felelős Pascu Marinel pedig abszolút semmit sem tett, hogy anyagi forrásokat szerezzen az adósság kifizetésére és a helyzet javítására” – vádol a mozisok érdekvédelmi szervezete.

A Mediafaxhoz eljuttatott közlemény szerint „múlt héten az alkalmazottak döbbenten vették tudomásul, hogy a mozit bérbe vette a Jézus Románia Reménysége gyülekezet, amely bér fejében kifizette az adósságot, és ezután a vetítőtermet kizárólag vallásos összejövetelekre és prédikációk helyszíneként fogja használni”.

Az alkalmazottakkal közölték, hogy május 9-ével kezdődően technikai munkanélküliek, három hónapig felvehetik az eddigi fizetésük 75%-át, pedig ilyen törvényesen csak a RADEF veszteségessége esetén történhetne.

A levél arra is felhívja címzettje figyelmét, hogy sok más moziteremhez hasonlóan ennek a mozinak sincs tűzoltósági engedélye, amelynek megszerzését pedig a tavaly november 1-i Colectiv-tűzvész óta igen szigorúan vesznek országszerte. Itt „még a tűzoltópalackok is kifutottak a garanciából, nem beszélve az építőanyagok gyúlékonyságáról és a lehetséges menekülési útvonalakról”.

A nyílt levél fehívja „az összes román filmrendező és producer” figyelmét is a problémákra, hangsúlyozva, hogy Bukarestben egyetlen hagyományos mozi sem őrzi már eredeti rendeltetését, és kijelentve: „felháborító helyzet, hogy egy 100 éves múltú moziban gyülekezet működjön”.

(Mediafax)Kapcsolódó