/ / /

Ken Loaché az Arany Pálma

Hír

Ken Loach I, Daniel Blake című filmje nyerte el a 69. Cannes-i Fesztivál fődíját. Cristian Mungiu megosztott rendezői díjat kapott.

Véget ért a 69. cannes-i filmünnep. A fő versenykategóriában 21 film alkotóit értékelte a George Miller vezette zsűriben, amelynek munkájában idén Nemes Jeles László is részt vett.

Az I, Daniel Blake-ért elnyert Arany Pálma a rendszeres cannes-i vendég Ken Loach 14. díja a riviéráról, ez a második Arany Pálmája. A zsűri nagydíját idén az alig 27 éves Xavier Dolan vehette át A Juste la fin du monde című filmjéért – a fiatal kanadai rendező hetedik cannes-i díját vette át ma este.

A rendezői pálma két nyertese és a díjakat átadó Arnaud Desplechin és Nemes Jeles László

A rendezői díjat megosztva kapta Cristian Mungiu (Bacalaureat) és Olivier Assayas (Personal Shopper). Andrea Arnold brit rendezőnő kapta a zsűri díját az Egyesült Államokban játszódó American Honey című, marginalizálódott fiatalokról szóló road-movie-jáért, a legjobb forgatókönyv díját az Oscar-díjas iráni Ashgar Farhadi új filmje, a The Salesman című családi dráma érdemelte ki.

A legjobb színészi alakításokért járó díjakat egy iráni és egy Fülöp-szigeteki színész viheti haza: Jaclyn Rose a legjobb női alakítás díját vette át ma este Brillante Mendoza Ma'Rose című filmjének főszerepéért, a legjobb férfi alakítás díját pedig az iráni Sahab Hosszeini kapta Ashgar Farhadi The Salesman című alkotásban nyújtott játékáért.

Mel Gibson, George Miller és középen az arany pálmás Ken Loach

Az Un Certain Regard fődíjasa egy finn film, a The Happiest Day in the Life of Olli Mäki (Hymyilevä Mies, r. Juho Kuosmanen), a Cinéfondation nagydíját Or Sinai Anna című alkotása, egy izraeli film kapta, a legjobb rövidfilm pedig Juanjo Giménez Timecode című spanyol filmje.


Cannes percről percre itt


A Quinzine de realisateurs szekcióban egy dán-afgán koprodukció, a Shahrbanoo Sadat rendezte Wolf and Sheep, valamint a Chasse Royale című francia film (r. Romane Gueret, Lise Akoka) vitte a pálmát egészestés, illetve rövidfilmes kategóriában.