Meghalt Bud Spencer Meghalt Bud Spencer

Meghalt Bud Spencer

86 éves korában, ma este meghalt Carlo Pedersoli olasz színész, akit a Bud Spencerként tisztelt és szeretett a nagyvilág. A hírt egy órája tette közzé a család a színész hivatalos Facebook-oldalán.

1929. október 31-én, Nápolyban született, tehetős családban. Apjának gyára volt Rómában, ám a család mindenét elvesztette 1943-ban, amikor a szövetségesek lebombázták a fővárost és a gyár előtt horgonyzó, lőszerrel megrakott hajót.

Vegyésznek indult Olaszországban, de volt rakodómunkás, konzulátusi asszisztens és vegyipari alkalmazott is Brazíliában, majd hazatérve jogot végzett. Tehetséges úszó volt, ő volt az első olasz, aki kevesebb, mint 1 perc alatt tette meg a 100 métert gyorsúszásban. Első filmszerepeit is sportos alkatának köszönhetően kapta: 1950-ben úszót játszott a Quel fantasma di mio maritoban, egy évvel később a Quo Vadis egyik névtelen császári őre volt – ekkor még nem álmodott a színészi karrierről. Autókereskedésbe fogott, amivel hatalmas adósságot halmozott fel, majd Venezuelába szökött, az amazóniai dzsuneglben aszfaltozott, majd Caracasban szerzett munkát egy autóalkatrész-gyárban, és 10 hónap alatt törlesztette az adósságát.

Amikor újra hazatér, megnősült. Giuseppe Amato filmproducer (Biciklitolvajok, Édes élet) lányát, Mariát vette el (élete végéig együtt maradtak, három gyerekük született, egyikük producer lett, másikuk színésznőként próbálkozott), de úgy tartotta, nem apósának köszönhette filmes karrierjét. (Később megtanult repülőgépet vezetni, saját repülőtársaságot alapított, gyerekruhagyárat és saját étteremláncot indított, majd politikusként is szerencsét próbált – a színészetnél jóval kevesebb sikerrel.)

Több apró szerep után egy stúdió azt javasolta, hogy változtassa a nevét valami könnyebben megjegyezhetőre. Ekkor választott művésznevét kedvenc söre (Budweiser) és kedvenc színésze (Spencer Tracy) ihlette. 1967 után váltak híres párossá a szintén álnéven híressé vált Mario Girottival (Terence Hillel): 1967 és 1994 között 17 filmben játszottak együtt. Ő volt Aladdin dzsinnje 1986-ban, Rizo felügyelő a Piedone-filmekben, Jack Clementi a Big Man sorozatban, Jack Costello az Extralarge filmekben. Jelentősebb szerepet legutóbb 2010-ben játszott egy tévésorozatban (I delitti del cuoco / Recipe for Crime), és három évvel később egy apró epizódszerep erejéig felbukkant egy másikban is (Ninja the Mission Force). Gazdag filmográfiája és nemzetközi sikere ellenére karrierjét kevés fesztiváldíjjal tűzdelték meg, azok nagyrésze életműdíj volt.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat